Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost! Dit is waarom Blaak zo heet

Door Wouter Vocke 1 maart 2019

Vorige week ging onze rubriek Rotterdamse Mysteries over Blaak – en waarom die belangrijke straat in Rotterdam zo heet. Er waren drie gegadigden, maar geen definitief antwoord. Nu denken we dat we het antwoord hebben!

Naast blec, blak, blaack is er een vierde optie bijgekomen – en daar zou de naam Blaak écht vandaan komen. Drs. Ants Naber mailde ons, volgens hem komt de naam van het blakeren van de scheepshuid, de buitenbekleding van de scheepsromp. Dit werd gedaan door te branden met riet, om zo het doorboren van houtwormen tegen te gaan. Dat zou een hoop verklaren, de Blaak werd namelijk eeuwenlang gebruikt als scheepswerf.

Scriptie

Ants vertelt: “Scheepsbouw was een van de naamgevers van veel straten in Roffa; ik noem De Blokmakerstraat, De Lijnbaan, De Breelstraat, De Damloperstraat, Het Dockyardpad en de Scheepstimmermanslaan als voorbeelden.” En hij weet waar hij het over heeft, zijn scriptie ‘Beelden Van Rotterdam’  gaat er namelijk ook over. “Deze is geschreven ten behoeve van het bijvak Urbane Antropologie en Sociologie in juni 1989, tijdens mijn studie Culturele Antropologie. Als bron heb ik hierbij onder andere gebruik gemaakt van ‘Rotterdamse Straatnamen’ door L.A. Liekens uit 1968”, aldus Naber. Wat ons betreft heel plausibel – wij hopen in ieder geval dat het mysterie hiermee voor eens en voor altijd opgelost is!

Lees ook:

Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...

5 opmerkelijke weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Van de Pannekoekstraat naar Charlois en Blijdorp: zo zijn deze Rotterdamse namen ontstaan

Boerengat… waar komt die naam vandaan?

adv.