Mysterie opgelost: hierom heeft Rotterdam geen Duitsestraat
De Franselaan, Engelsestraat, Bulgaarsestraat: in de wijk Oud-Mathenesse kom je alle Europese landen tegen. Behalve Duitsland. Hoe dat komt? Dat…
Je kan niet door Rotterdam-West gaan zonder een straat, weg, brug of plein tegen te komen met de naam Mathenesse. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan?
De Mathenesserdijk, Mathenesserbrug, het Mathenesseplein en de Mathenesseweg. Je bent er vast wel eens geweest. Ook de wijken hier heten Mathenesse. Wij vertellen je hoe dat komt.
Wist je trouwens dat het Stadsarchief Rotterdam een app én een mooie site heeft waarin je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken? Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht!
De straat heeft zijn naam te danken aan de polders die er lagen, voordat Rotterdam uitgroeide tot een grote stad. Op de plek die we nu Rotterdam-West noemen, lagen vroeger de polders Oud-Mathenesse en Nieuw-Mathenesse. Deze werden gescheiden door de Schiedamse Zeedijk, die we inmiddels kennen als de Mathennesserdijk.
Lees verder onder de kaart >
Mathenesse is een samenstelling van de woorden made (weide) en nes (aangeslibd land). De landheer van Mathenesse (geboren rond 1240) had zichzelf ook ‘Dirk van Mathenesse’ genoemd, terwijl zijn opa gewoon Dirk Bokel heette. Het slot van Dirk van Mathenesse stond aan de Schiedamse Schie, en werd Slot Mathenesse of Huis te Riviere genoemd. En: de ruïne staat daar nog steeds!
Goed, daar heb je dus je antwoord: de Mathenesserlaan, Mathenesserweg, Mathenesserdijk, Mathenesserbrug en het Mathenesserplein zijn dus allemaal vernoemd naar de polders van Dirk van Mathenesse: een simpele combinatie van weide en aangeslibt land.
In onze gids
Populaire rubrieken