Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is het verhaal achter de naam ‘Kruiskade’

Door Luuk Barendrecht 27 februari 2020

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Kruiskade. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

Het Oude Luxor, Café Beurs en al die luxe winkels: je vindt ze op de Kruiskade. Maar waarom wordt het eigenlijk Kruiskade genoemd? Er is geen water in de buurt te bekennen. Daarom zochten wij uit waar de naam vandaan komt.

De Rotterdamse Schie

Op 9 juni 1340 werd de Rotterdamse Schie gegraven van Overschie naar het centrum van Rotterdam. Hierdoor was er een extra verbinding over het water met… je raadt het al, Schiedam! Ook Delft was nu te bereiken met de boot. Ongeveer ten hoogte van Hofplein kwam de Schie uit in de Kolk (de Kolk was onderdeel van de Rotte). En laat op die plek nou toevallig ook de Kruiskade liggen. De Schie is dus de rivier waardoor de ‘kade’ in Kruiskade voorkomt.

Net voor de oorlog in 1939 werd besloten om de Schie te dempen. Na het bombardement van 14 mei 1940 werd de demping van de rivier afgemaakt met het puin van de gebombardeerde gebouwen. Sindsdien is een bekend Rotterdams gezegde ‘Eerst lag de Schie in Rotterdam, thans ligt Rotterdam in de Schie’.

Cruyskamp

In 1506 komt de Kruiskade al onder dezelfde naam voor, het was toen nog maar een voetpad dat geen onderdeel van de stad was. ‘Kruis’ in Kruiskade komt zeer waarschijnlijk van Cruyskamp: een stuk land dat tussen de vijftiende en achttiende eeuw in Cool lag. Cool was in die tijd een aparte gemeente ten westen van Rotterdam en werd in 1816 overgenomen door de grote stad. De combinatie van de Cruyskamp en de Schie heeft er dus voor gezorgd dat wij tegenwoordig naar het theater bezoeken of onze horloges kopen op de Kruiskade.

Lees ook:

Dit is het verhaal achter de Kipstraat

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Lezersvraag: wat doet de Bierstraat in de Wijnhaven?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Aha! Dáárom heet de kop van het Noordereiland Prinsenhoofd

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Meer over

Mysteries

adv.