Grappig! Daarom heet deze straat Keerweer
In het centrum van Rotterdam, tussen het Binnenwegplein en de Westblaak, ligt de Keerweer. De straatnaam is vooral bekend geworden…
De Kruiskade: we hebben er twee in Rotterdam. Op de gewone vind je een heleboel luxe winkels. En de West-Kruiskade is een smeltkroes van culturen. Maar waar komt de naam Kruiskade eigenlijk vandaan?
Het woord kade is toch een beetje gek, want er is geen water in de buurt te bekennen. Daarom zochten wij uit waar de naam vandaan komt.
Op 9 juni 1340 werd de Rotterdamse Schie gegraven van Overschie naar het centrum van Rotterdam. Hierdoor was er een extra verbinding over het water met… je raadt het al, Schiedam! Ook Delft was nu te bereiken met de boot. Ongeveer ten hoogte van Hofplein kwam de Schie uit in de Kolk (de Kolk was onderdeel van de Rotte). En laat op die plek nou toevallig ook de Kruiskade liggen. De Schie is dus de rivier waardoor ‘kade’ in Kruiskade voorkomt.
Net voor de oorlog in 1939 werd besloten om de Schie te dempen. Na het bombardement van 14 mei 1940 werd de demping van de rivier afgemaakt met het puin van de gebombardeerde gebouwen. Sindsdien is een bekend Rotterdams gezegde ‘Eerst lag de Schie in Rotterdam, thans ligt Rotterdam in de Schie’.
Lees verder onder de foto >
In 1506 komt de Kruiskade al onder dezelfde naam voor; het was toen nog maar een voetpad dat geen onderdeel van de stad was. ‘Kruis’ in Kruiskade komt zeer waarschijnlijk van Cruyskamp: een stuk land dat tussen de vijftiende en achttiende eeuw in Cool lag. Cool was in die tijd een aparte gemeente ten westen van Rotterdam en werd in 1816 overgenomen door de grote stad. De combinatie van de Cruyskamp en de Schie heeft er dus voor gezorgd dat wij tegenwoordig naar het theater bezoeken of onze horloges kopen op de Kruiskade.
In onze gids
Populaire rubrieken