Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is het verhaal achter de Kipstraat

Door Luuk Barendrecht 29 januari 2020

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we op verzoek van een lezer naar de Kipstraat. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

Om met de deur in huis te vallen: een heel duidelijke verklaring voor de naam is niet te vinden. Zelfs bij het Stadsarchief durven ze het niet met zekerheid te zeggen. In ieder geval zou het niets te maken hebben met het dier. Ze gokken dat het afgeleid is van een huisnaam. Mocht jij nou wél precies weten waarom de Kipstraat heet zoals-ie heet, dan horen we het graag. Ondertussen kwamen we dankzij het Stadsarchief wel achter wat andere weetjes over de Kipstraat, dus die gaan we met je delen.

Omgeving van de Kipstraat

De Kipstraat liep vóór het bombardement in mei 1940 van de Botersloot naar de Goudsewagenstraat. Na de oorlog is de naam Kipstraat gegeven aan een straat in de Stadsdriehoek die van de Goudsesingel naar het Groenendaal loopt. Vlakbij is een tramhalte (die ook de naam Kipstraat draagt) en de straat ligt op loopafstand van metro Blaak en Oostplein. Langs de Kipstraat ligt het Achterkloosterpark met een speeltuintje en een voetbalveld.

De Kipsloot

Even over de oorspronkelijke Kipstraat. Het eerste wat daarover gevonden kan worden komt uit 1373. In de archieven van Stadsarchief Rotterdam komt een straat voor die de naam Kipsloot draagt. Deze straat lag langs het gelijknamige water. Het water stond tot aan de 16e eeuw ook wel bekend als een onderdeel van de Rotte (de rivier waar onze prachtige stad zijn naam aan te danken heeft). De Kipsloot bestaat vandaag de dag niet meer, maar de (nieuwe) Kipstraat dus nog wel.

Foto: Google Maps

Van Kipsloot naar Kipstraat

De Kipsloot werd in 1860 gedempt. Pas na de oorlog is de naam Kipstraat gegeven aan het straatje. Hoe de straatnaam van Kipsloot naar Kipstraat veranderde is niet helemaal duidelijk. Het ligt voor de hand dat het te maken heeft met het dempen van de Kipsloot, maar daar is niks over terug te vinden. De Coolsingel heet nu ook niet de Coolstraat, toch?

Stadsarchief Rotterdam heeft een app én een mooie site waar je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken. Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht.

Lees ook:

Daarom heet deze straat Avenue Concordia

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...
Hofplein

Waar is de ‘singel’ in Coolsingel eigenlijk gebleven?

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze keer v...
Dakendagen

Rotterdam heeft geen centrum? Ech wel! Welkom in de Stadsdriehoek

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
De Botersloot

Dit is waarom de Botersloot zo heet

We vroegen ons een tijdje geleden al af waarom de Pannekoekstraat zo heet. Best een lollige naam, zo...

adv.