Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rotterdamse Mysteries: de trap van de Koopgoot

Door Wouter Vocke 25 januari 2020

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de stad. Waarom station Wilhelminaplein schuin loopt bijvoorbeeld. Deze week: de trap van de Koopgoot.

“Kijk nou… hier leg de Koopgoot! Alleen nog effe die pleuristrap af.” Zo, dat is een lekkere binnenkomer! Dit zijn niet onze woorden, maar dit staat op een groot welkomstbord bovenaan de Beurstraverse, beter bekend als de Koopgoot. Een warm Rotterdams welkom zullen we maar zeggen. De winkelstraat onder straatniveau die in de jaren ’90 werd gebouwd is nog altijd geliefd bij Rotterdammers. Maar er is één ding dat minder geliefd is… die trap!

Koopgoot
Foto: ANP

Ministry of Silly Walks

De treden zijn super wijd en veel te kort, niet als de normale trappen die je gewoonlijk gewend bent. Loop je trede voor trede naar beneden, dan voelt het alsof je kleine kabouterstapjes neemt. Maar dan als een kabouter met haast, die niet te opvallend wil rennen of zoiets. Neem je twee treden tegelijk, dan lijk je meer op John Cleese uit het Ministry of Silly WalksEr is in ieder geval geen normale manier om die trap enigszins flatteus af te lopen.

john cleese monty python silly walks

Ontwerpfout?

Vaak gehoord als mensen de trappen van de Koopgoot aflopen: “Wat een ontwerpfout!” en “Hadden ze niet een normale trap kunnen bouwen?” Het antwoord op die laatste vraag is eigenlijk heel simpel. Nee! De trap is zo gebouwd zodat hulpdiensten indien nodig van de trap kunnen rijden. Dat is het! Niet meer en niet minder. Wat als er brand uitbreekt in de C&A? Dan zal er toch een brandweerwagen die trap af moeten kunnen rijden. Ja toch, niettan? Mysterie opgelost.

Kun je de trap nou echt niet uitstaan, ga dan gewoon naar binnen via bijvoorbeeld de Hema of de Bijenkorf. Dan kun je daar de roltrap nemen. Of je kunt de helling voor rolstoelen of kinderwagens nemen naast de trap. Maar als het regent of vriest wil je die liever ook niet nemen… Onze tip? Neem de roltrap vlak naast de trappen van het WTC.

Feitjes over de Koopgoot

  • hij is geopend in 1996
  • je vindt er meer dan 40 winkels
  • je kunt vanuit de Koopgoot zo Metrohalte Beurs in
  • de architect is P. de Bruijn
  • hij nam ook andere gebouwen rond de Koopgoot en het Rodezand voor zijn rekening
  • het interieur van de Koopgoot is ontworpen door Jon Jerde, een Amerikaanse funshopping goeroe
  • de Koopgoot verbindt de Hoogstraat en de Lijnbaan, twee van de grootste winkelstraten van Rotterdam, met elkaar
  • Jackie Chan scheurde er ooit nog eens doorheen in een achtervolgingsscène van één van zijn actiefilms 

Zit je ook al tijden met een Rotterdams mysterie? Of is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

adv.