Rotterdamse Mysteries: wat betekenen die cijfers bij Wilhelminaplein?

Door Wouter Vocke 19 januari 2019

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Kaat Mossel was bijvoorbeeld. Of wat die oude poort op de Lijnbaan doet. En waarom is de Rotterdamse vlag eigenlijk groen-wit-groen?

We kregen een vraag via de mail binnen van Bertus:

Ben al heel lang op zoek, waarom staat er met grote cijfers het getal 1241 op de loopbrug op het Wilhelminaplein op de kop van Zuid tegenover het Gerechtsgebouw? Heb het aan diverse gidsen gevraagd, ben bij de VVV Rotterdam geweest en heb uitgebreid op internet gezocht maar krijg maar geen antwoord!

Nou Bertus, hebben wij even goed nieuws voor je! Wij hebben uitgezocht wat de grote cijfers betekenen.

KPN Gebouw

Loopbrug?

Het is naast de spacy metrotunnel een populaire instagrambestemming onderaan de Erasmusbrug en vlakbij het Nieuwe Luxor Theater: die witte loopbrug. Hij leidt nergens naartoe; ja naar mooie strakke plaatjes met het hoofdkantoor van KPN of de Maastoren op de achtergrond. Plus, je hebt vanaf dat ding ook nog eens een mooi uitzicht op de Erasmusbrug, de Hef en het Noordereiland.

Wilhelminaplein

Maar: het is eigenlijk helemaal geen loopbrug. Het is een kunstwerk! Een brug heeft namelijk een functie en verbindt twee plekken met elkaar – deze verbindt helemaal niets en heeft verder ook geen functie. Je kan erop, van het uitzicht genieten, en er weer af.

1241

Op het witte gevaarte staan groot de cijfers 1 2 4 1. Het kunstwerk is uit 1994, dus dat is het niet. Rotterdam kreeg stadsrechten in 1340, dus dat is het ook niet. Het geboortejaar van Erasmus dan? Da’s 1466. Wat voor mysterieus getal is het nou?

Kunstwerk

De VVV wist het niet, dus we vroegen het aan het algemene nummer van het havenbedrijf Port of Rotterdam (“echt geen flauw idee”). Zij verwezen ons naar het Haven Coördinatie Centrum, en die gaven – na even zoeken – het verlossende antwoord. En dat antwoord is even saai als simpel: het is een havennummer!

Havennummers

Van Krimpen aan den IJssel tot Hoek van Holland – overal langs het water heb je havennummers. Een soort huisnummer aan het water, en dit kunstwerk staat bij nummer 1241. “Dat vond de kunstenaar blijkbaar leuk, die dacht we doen er een havennummertje op”, aldus de woordvoerder van het Haven Coördinatie Centrum. Of het verder nog een functie heeft? “Nee niet echt.”

De Colonnade

Laten wij nou toevallig laatst een mysterie over havennummers hebben gemaakt! Daar lees je precies wat zo’n nummer inhoudt en waarom ze bestaan.

‘De Colonnade’

Dit kunstwerk – een stalen loopbrug van zeventig meter – heeft nog een naam ook: ‘De Colonnade’, ontworpen door architectenbureau Bolles + Wilson. Het hoort bij het Scheepvaarthuis dat ernaast staat en ook door hen is gebouwd. Vanuit dit driehoekige gebouw worden een aantal bruggen bediend, waaronder de Erasmusbrug.

Loopbrug
Het witte Scheepvaarthuis op de achtergrond. Van hieruit wordt de Erasmusbrug bediend!

Mysterie opgelost!

Zit je net als Bertus al tijden met een vraag? Mail ons, dan doen wij er alles aan om het op te lossen!

Lees ook:

Verkeer

Rotterdamse Mysteries: wat betekenen die havennummers eigenlijk?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Lijnbaan

Dit zijn ze: de 7 best gelezen mysteries van 2018

Soms loop je door de stad en vraag je je ineens af: 'waarom is dit of dat eigenlijk zo?' Of wel eens...
110-Morgen

Wat betekent de naam 110-Morgen?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Delftsche Poort

Wat is dat oranje bouwwerk op het Pompenburg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

Meer over

Mysteries

adv.