Wat doet die geheimzinnige bronzen plaquette in Rotterdam Centraal?

Door Wouter Vocke 16 februari 2019

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Kaat Mossel was bijvoorbeeld. Of wat die oude poort op de Lijnbaan doet. En waarom is de Rotterdamse vlag eigenlijk groen-wit-groen?

Deze week vroegen we ons af wat die bronzen plaquette doet in de hal van Rotterdam Centraal. Misschien ben je er vaak langsgelopen, hij viel ons in ieder geval al een tijdje op. Oorlogsmonumenten genoeg in Rotterdam, maar waarom in de hal van het centraal station? Op de mooie plaquette staat:

TER GEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN
1940-1945

Met daaronder dertig namen en een soort wiel met vleugels. Tijd om uit te zoeken wat dit is en waarom het daar hangt.

Omgekomen personeel

We voelden hem al aankomen: de plaquette is ter nagedachtenis aan dertig Rotterdamse personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De platen werden na de oorlog aangebracht in 110 stations in Nederland, met de namen van omgekomen personeelsleden die bij het desbetreffende district of rayon van de NS werkten.

Oorlogsmonument

De dertig mannen werkten dus allemaal bij de NS in of om Rotterdam tijdens de oorlog. Ze werkten bijvoorbeeld als machinist, als monteur of als seinmeester. Sommigen werkten er maar pas en anderen werkten er al jaren. Ze kwamen om door het bombardement, deportaties of werden doodgeschoten door de Duitsers. Meer over al deze dertig mannen, wie ze waren en wat ze deden kun je hier lezen.

De namen van deze omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het ‘Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel’ in Utrecht.

Gevleugeld wiel

Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Waarom? Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen: het is namelijk een wiel van een trein.

Oude station

Bij de onthulling in 1948 bevond het monument zich in de hal van het oude station. Toen in 1957 het nieuwe station kwam werd de plaquette verplaatst naar de linkerkant van de stationshal – daar hing ‘ie er een beetje verloren bij, naast de trap naar het oude metrostation. In het gloedjenieuwe station heeft de plaquette een mooie, prominente plek gekregen – vlakbij de Feyenoord fanshop. Loop er volgende keer ook eens langs!

Rotterdam Centraal

Zit je ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Boerengat… waar komt die naam vandaan?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...

Mysterieus! Wat betekenen die groene symbolen op de stoep?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

Meer over

Mysteries

adv.