Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Boerengat… waar komt die naam vandaan?

Door Wouter Vocke 2 februari 2019

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Kaat Mossel was bijvoorbeeld. Of wat die oude poort op de Lijnbaan doet. En waarom is de Rotterdamse vlag eigenlijk groen-wit-groen?

Deze week duiken we het boerengat in. Nee, we gaan niet naar indebuurt Hoeksche Waard, en ook niet naar het Zeeuwse plaatsje Boerengat – maar het binnenhaventje ‘Boerengat’ in Rotterdam. Waar komt die grappige naam vandaan? Hebben we even uitgezocht voor je.

Haringvliet

We gaan eerst even naar het Haringvliet. Deze oude binnenhaven in het centrum stamt al uit 1590, en is genoemd naar de vissers van de haringvloot die hier aan boord gingen. Tegenwoordig is het nog steeds een mooi stukje Rotterdam!

Maritime district
Foto: Rotterdam Branding | Hester Blankestijn

Buizengat

We gaan iets verder naar het oosten. Tussen wat nu de Oostzeedijk en de Nieuwe Maas heten, ligt het Buizengat – in 1591 aangelegd als Buysse Gat. Dit was een door het stadsbestuur aangewezen ligplaats voor de haringbuizen, de typische schepen waarmee naar haring werd gevist. Waren ze niet druk bezig in het Haringvliet, dan lagen ze daar lekker te chillen.

Het ‘Harinck Vliet’ met rechts het Buysse Gat. En de Oude Haven is zo oud, dat ‘ie vroeger al Oude Haven heette!

Boerengat

Het Haringvliet was voor de haring, het Buizengat voor de schepen, nu komt eindelijk het Boerengat. Tussen al het haringgebeuren meerden er tussen het Haringvliet en Buizengat dagelijks veel groente- en visboeren uit de wijde omtrek aan. Die boeren vonden hier met hun schepen een ligplaats om hun spullen te verkopen. Maar het woord ‘gat’ dan? Zaten ze vaak op hun gat?

Op je gat

Het woord gat heeft eh, een hoop betekenissen. Één van die betekenissen is ‘doorvaart naar zee’ – het woord is ook verwant aan het Engelse woord gate. Daar komt de naam Boerengat dus ook vandaan.

Het kan ook een nauwe doorgang betekenen (in meerdere opzichten…), denk maar aan het Kattegat tussen Zweden en Denemarken. Die naam is trouwens bedacht door Nederlandse zeelui die de nauwe zeestraat (of zeegat, if you will) een naam gaven – en die is blijven hangen. De Scandinavische zeestraat is namelijk zó nauw, dat een kat er nog moeite heeft om er door te kruipen vonden ze. Weer wat geleerd!

Station Boerengat

Vandaag de dag hebben we dus het Boerengat, de Boerengatbrug en de Boerengatkade – en nu weet je eindelijk waar de naam vandaan komt. Maar wist je dat er heel vroeger ook even een treinstation stond? Station Rotterdam Boerengat – op de lijn Rotterdam-Utrecht – werd geopend op 30 juli 1855 en is gebruikt tot 1 december 1858. Toen werd station Rotterdam Maas geopend, ongeveer waar nu Tropicana staat. Nóg wat geleerd!

Station Rotterdam Boerengat in 1855

Zit je ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

Lees ook:

Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...

Mysterieus! Wat betekenen die groene symbolen op de stoep?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
1241

Rotterdamse Mysteries: wat betekenen die cijfers bij Wilhelminaplein?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

Meer over

Mysteries

adv.