Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Zo komt het Melkkoppad in het Museumpark aan z’n naam

Door Luuk Barendrecht 25 maart 2020

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Melkkoppad. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

Het is misschien niet het meest bekende stukje Rotterdam, maar wel een stukje met een hele opmerkelijke naam. Melkkoppad is een pad dat vanaf de Weestzeedijk door het Museumpark naar de Jongkindstraat loopt. Maar waarom heeft dit pad eigenlijk zo’n aparte naam?

De Melkkop

Melkkoppad heeft zijn naam te danken aan een boerderij die hier in 1572 al stond: De Melkkop. Zeker in de negentiende eeuw was dit een druk bezochte plek. Rotterdammers gingen hierheen om melk, karnemelk en room te krijgen. Daarom had De Melkkop ook de bijnaam: ‘het Groote Roomhuis’.

Melkkopperwetering

Achter de boerderij liep een water genaamd de Melkkopperwetering. Dit was de grens tussen Rotterdam en Delfshaven, voordat Delfshaven onderdeel was van de stad. In 1927 verdwenen de Melkkopperwetering en de boerderij omdat het land werd opgespoten. Tegenwoordig is het een onderdeel van het Museumpark.

Stadsarchief

Wist je trouwens dat het Stadsarchief Rotterdam een app én een mooie site heeft waarin je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken? Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht!

Lees ook:

Dit is het verhaal achter de naam ‘Mathenesse’

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...

Bijzonder! Zo komt de Helmersstraat aan haar naam

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...
Vacatures Rotterdam

Dit is het verhaal achter de naam ‘Kruiskade’

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Meer over

Mysteries

adv.