Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Dáárom heet de kop van het Noordereiland Prinsenhoofd

Door Luuk Barendrecht 13 februari 2020

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar Prinsenhoofd op het Noordereiland. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

Misschien wist je het niet, maar het het meest westelijke puntje op het Noordereiland heet Prinsenhoofd. Een fantastische plek om op een lekkere zomeravond een biertje te drinken en te genieten van de zon die achter de Erasmusbrug in de Maas zakt. Maar hoe komt deze kade aan haar naam?

Koninklijk bezoek

In 1874 kwam de koninklijke familie op bezoek. Dat was voor Rotterdam genoeg reden om het Noordereiland te voorzien van wat eerbetonen aan het koningshuis, waarvan het Prinsenhoofd er één is. De zuidelijke oever van het Noordereiland werd vernoemd naar Prins Hendrik Willem Frederik: de Prins Hendrikkade. Prins Hendrik was de zoon van Koning Willem II en de broer van Koning Willem III. De oostelijke oever van het Noordereiland draagt de naam Antwerpse Hoofd. Waarom dat zo is lees je hier.

Stadsarchief

Wist je trouwens dat het Stadsarchief Rotterdam een app én een mooie site heeft waar je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken? Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht. Supertof!

Lees ook:

Antwerpse Hoofd

Nooit geweten! Zo komt het Antwerpse Hoofd op het Noordereiland aan zijn naam

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...

Dit is het verhaal achter de Kipstraat

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

Lezersvraag: wat doet de Bierstraat in de Wijnhaven?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van b...

adv.