Wat betekent de naam 110-Morgen?

Door Wouter Vocke 12 januari 2019

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend gegeven uit de stad. Wie Zwart Jan was, bijvoorbeeld. Of Kaat Mossel. En wat doet die oude poort op de Lijnbaan? Deze week: wat betekent 110-Morgen?

Lezersvragen, wij zijn er dol op. Brenda mailde ons: Mijn oma woonde vroeger in de wijk 110-Morgen en ik vroeg me eigenlijk altijd al af waar die naam vandaan komt!” Best een aparte naam ook, als je er over nadenkt. Wij zijn op zoek gegaan!

Honderdentienmorgen

De Honderdentienmorgen (ook wel honderdtienmorgen of 110 morgen) is een eeuwenoude polder van zo’n 85 hectare, die in 1772 is drooggemalen. De naam? Die heeft te maken met de afmetingen van de polder: die is namelijk 110 morgen groot. De morgen is een oude oppervlaktemaat!

Honderdentienmorgen

Ploegen

Een morgen – ook wel morgenlands genoemd – was meestal iets minder dan een hectare (10.000 vierkante meter) groot. Meestal dus, want de exacte grootte was streekgebonden… lekker handig! Zo was een morgen hier 8515 m² en in Amsterdam 8129 m². En in bijvoorbeeld Gelderland was een morgen maar 3180 m². Op de Veluwe was een morgen 9300 en in het Gooi maar liefst 9800 vierkante meter!

Voet, el, duim, mud, bunder; vroeger nam men het niet zo nauw met afmetingen. De ‘morgen’ heette zo omdat dat de hoeveelheid land was die men in een ochtend (of morgen dus) kon ploegen. Weet je dat ook weer!

Ajaxstraat

De wijk 110-Morgen werd in de jaren ’50 aangelegd tussen Hillegersberg en Schiebroek. Het is een typische na-oorlogse arbeiderswijk met lage flats en eengezinswoningen. Sinds het begin van de 21e eeuw is er behoorlijk wat nieuwbouw bijgekomen.

De wijk is bij veel mensen vooral bekend vanwege de Ajaxstraat. In 2013 hebben bewoners voor de zoveelste keer geprobeerd om de naam te wijzigen, wat door de gemeente ook voor de zoveelste keer is afgekeurd. De straat is namelijk genoemd naar de Griekse held Ajax – net zoals alle andere straten in de wijk ook naar Griekse en Romeinse goden en helden zijn vernoemd – en heeft niets met die voetbalclub te maken. Toen in 2004 de Ajaxflat werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw werd er wel een klein feestje gevierd. En terecht!

Ajaxstraat
bron: Google Maps

Mysterie opgelost!

Zit je zelf – net als Brenda – ook met een Rotterdams Mysterie? Mail ons! Dan gaan wij er alles aan doen om het voor je op te lossen.

Lijnbaan

Dit zijn ze: de 7 best gelezen mysteries van 2018

Soms loop je door de stad en vraag je je ineens af: 'waarom is dit of dat eigenlijk zo?' Of wel eens...
Winkelen

Waarom is het in Rotterdam op vrijdag koopavond?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Delftsche Poort

Wat is dat oranje bouwwerk op het Pompenburg?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...
Euromast

Wat is de ‘mast’ in Euromast eigenlijk?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

Meer over

Mysteries

adv.