Frank van Zelfbouwers Rotterdam: ‘Rotterdammers moeten de auto uit!’

Door Wouter Vocke 17 april 2019

In het RTL 4 programma Zelfbouwers Rotterdam kopen zes koppels een oud schoolgebouw in de Afrikaanderwijk en bouwen deze om naar hun eigen droomhuis. Soms zonder kluservaring! Op dinsdag 16 april was de vierde aflevering alweer op tv te zien. Wij vragen elke week aan een van de deelnemers hoe het gaat.

Deze week spraken we Frank, die met Denise en hun kindje van 3,5 jaar in de Afrikaanderwijk zijn komen wonen. Hoe lang wonen jullie er nu? “Een week of drie. Maar we zijn nog volle bak bezig hoor! De keuken is tussendoor nog afgemonteerd, want daar waren wat probleempjes mee. We konden wel douchen, maar de badkamer was ook nog niet helemaal klaar. De focus lag ook op de slaapkamer van de kleine, zodat die het naar zijn zin heeft. We werken het eigenlijk ruimte voor ruimte af. Er komen steeds meer lampen te hangen bijvoorbeeld. Het is een beetje behelpen, maar het is wel bewoonbaar.”

Vakantiehuisje

Toen het vorige huis verkocht was gingen ze tijdelijk naar een bungalowpark, zolang ze nog niet in de Afrikaanderwijk terecht konden. Dat was in de aflevering van dinsdagavond te zien. “Wij waren de enigen die voor zo’n oplossing hebben gekozen ja. We zaten uiteindelijk een maand of drie in een vakantiepark, vlakbij Dordrecht. ” Was het leuk? “Ik had het er prima naar mijn zin”, vertelt Frank. “Maar Denise en de kleine zaten echt een beetje opgesloten op een eiland – en dan met het slechte weer erbij was het af en toe een beetje troosteloos. Dus we zijn redelijk snel in het huis getrokken.”

Frank en Denise
Foto: Maartje Brockbernd

Zwart Janstraat

“Na heel wat omzwervingen zijn we hier terecht gekomen,” zegt Frank. “We woonden in een appartementje in Hellevoetsluis, maar toen hadden we al de wens om in de stad te wonen. Daarna hebben we een tijdje in het Oude Noorden gebivakkeerd, in een zijstraat van de Zwart Janstraat – ook al zo’n levendige buurt. Daarna even in Rotterdam-Oost gewoond, iets minder spectaculair. Toen zijn we naar Brielle verhuisd, maar dat was ook saai. We hadden nog steeds de wens om in de grote stad te wonen. Toen kwam dit project voorbij, daar zijn we heel gretig op ingesprongen. ”

Bakkie koffie

En nu zijn ze erg blij in de Afrikaanderwijk: “Op specifieke momenten betaalt zich dat al terug. Ik ging met Bré (Brénousky, die samen met Cammy in hetzelfde complex woont) boodschappen doen, toen haalden we eerst een bakkie koffie op de hoek hier. Daarna liepen we met dat bakkie de markt op, waar het echt leeft. Dat zijn onbetaalbare momenten, we hebben het echt wel naar ons zin hier. En vooral het leven in de wijk, mensen leven echt samen op straat. Het sociale aspect is hier veel groter dan in een vinex-wijk.”

Op de fiets

Frank werkt bij een oer-Rotterdams bedrijf, dat onder andere op Zuid een kantoor heeft. Lekker op de fiets dus! “Zeker. De korte reisafstand is tof. We wonen en werken nu in de stad, ik kan gewoon op de fiets naar het werk! Heerlijk, even met mijn kop in de wind in deze stoere, gave stad.” En dan heeft Frank nog een boodschap: “Rotterdammers moeten de auto uit! Kijk naar andere steden als Utrecht en Amsterdam. Overal wordt gefietst, maar in Rotterdam sta je in de file. Te voet kan niet: Rotterdam is te uitgestrekt. Maar we kunnen hier veel vaker de fiets of het ov nemen.”

Zelfbouwers Rotterdam is elke dinsdag om 21.30 uur te zien op RTL 4. Herman den Blijker en Olcay Gulsen gaan steeds bij de koppels langs om te zien hoe het vordert.

Lees hier nog meer berichten over Zelfbouwers Rotterdam:

Corjan Marine

Corjan van Zelfbouwers Rotterdam is trots op de Afrikaanderwijk: ‘Het is hier net Brooklyn’

In het RTL 4 programma Zelfbouwers Rotterdam kopen zes koppels een oud schoolgebouw in de Afrikaande...
Cammy en Bre

Cammy van Zelfbouwers Rotterdam: ‘We zijn op de helft, maar het is nu al fantastisch’

In het nieuwe RTL 4 programma Zelfbouwers Rotterdam kopen zes koppels een oud schoolgebouw in de Afr...
RTL4 Zelfbouwers

Deze koppels bouwen hun eigen Rotterdamse droomhuis in dit nieuwe RTL-programma

In het nieuwe RTL4 programma Zelfbouwers Rotterdam kopen zes koppels een oud schoolgebouw in de Afri...

adv.