Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 ergernissen die je herkent als je in Rotterdam met het ov reist

Door Wouter Vocke 5 oktober 2019

Rotterdam is natuurlijk de beste stad ter wereld. Ook qua openbaar vervoer hebben we niet echt te klagen, helemaal nu die Hoekse Lijn eindelijk rijdt. Trams, metro’s, bussen, nachtbussen – je kan je fiets hier makkelijk laten staan. Maar er zijn ook dingen die ons best wel eens dwars zitten! En omdat het best fijn is om af en toe even lekker te klagen, maakten we dit lijstje met typisch Rotterdamse ergernissen in het ov.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Roltrappen die de verkeerde kant op bewegen

Neem je regelmatig de metro? Dan snap je precies wat we bedoelen: de roltrappen gaan twee kanten op. Uit de metro stappen, naar de roltrap lopen, op de roltrap willen stappen… HO WACHT @#$%&!!! HIJ GAAT DE VERKEERDE KANT OP! Omdat er dus nét iemand naar beneden komt, die niet doorheeft dat er zojuist 58 mensen uit de metro zijn gestapt die naar boven willen met de roltrap. En andersom gebeurt het natuurlijk ook. Leuk bedacht dat systeem, maar het is af en toe best irritant.

Een roltrap bij de Rotterdamse metro

Omleidingen

In Rotterdam moet nou eenmaal gewerkt worden – dus liggen er altijd wel ergens straten overhoop. Maar ja, daar heb jij natuurlijk geen erg in, dus zit je gewoon in je vertrouwde tram. DACHT JE! Die tram gaat plots de hoek om in plaats van rechtdoor, omdat er weer eens een omleiding is. Ook fijn: dat je tevergeefs op een halte staat te wachten, waarna je pas na een paar minuten een bordje van de RET ziet waarin staat dat deze halte tijdelijk buiten gebruik is…

Tramstoring

Let op: tot eind oktober kun je niet met de tram naar Rotterdam Centraal (VIDEO)

Paniek in de tent! Tot onze grote verbazing stonden veel trams stil vanochtend. Naast Rotterdam Cent...

Mensen niet eerst uit laten stappen

Die metro rijdt heus niet weg terwijl er nog mensen buiten staan, hoor. Maar toch – vooral bij Beurs – proberen mensen altijd in de metro te stappen terwijl de helft nog bezig is met uitstappen. Relax, people! Openbaar vervoer les 1: mensen eerst uit laten stappen. Zo moeilijk is het niet.

Blijven staan bij de deuropening

Oké. We snappen dat je er over drie haltes alweer uit moet, maar de mensen die achter je lopen misschien niet. Een bron van ergernis zijn dus mensen die instappen en meteen bij de deuropening blijven staan. Mensen: loop door! Die gangpaden zijn er niet voor niets. En als je straks uit moet stappen, laten ze je er heus wel weer langs hoor.

Fietsen mee in de metro

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Gebruik die fiets dan ook! Sommige mensen willen alleen een heel stuk overslaan door de fiets mee te nemen in de metro. Slim, maar niet echt fijn voor mensen die in willen stappen. Heb je vast wel eens meegemaakt, dat je in wil stappen terwijl de deur half geblokkeerd is door twee omafietsen. Of een fiets die omvalt in de metro, als hij moet remmen… Niet handig!

RET

MAG DAT: je fiets meenemen in de tram of in de metro?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Te korte metro’s

Sta je met drommen mensen te wachten op de metro, komt hij eindelijk aan – en wat denk je? Blijkt het maar één lullig metrostel te zijn, terwijl je er een stuk of drie verwacht. Het gevolg: iedereen die awkward naar de voorste deur van de metro moet rennen. Frustrerend!

Poortjes die te snel dichtklappen

Rotterdam was de eerste stad in Nederland waar we te maken kregen met de ov-poortjes en ov-chipkaarten. Je zou denken dat het systeem inmiddels wel is aangepast en verbeterd, maar niets is minder waar. Als je bijvoorbeeld met een fiets of kinderwagen loopt, klappen ze al dicht voordat je er goed en wel doorheen bent. Inmiddels zijn we daar dus ook al aan gewend. Onze tip: Inchecken, ogen dicht, armen bij elkaar houden en gáán!!!

Poortjes

Liften

Voor de grap moet je eens metro A, B of C van Eendrachtsplein naar Beurs nemen, en dan naar de straatkant bij het Binnenwegplein willen. Dan moet je drie(!) liften in- en uitstappen. Sommige metrohaltes zijn niet echt geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van een lift, Beurs is daar één van. Niet ideaal, dus.

De RET vertelde ons ooit in een reactie dat 96.6% van de liften het doen. Dan hebben wij net de pech dat we die 3.4% blijkbaar steeds moeten hebben, want het gebeurt vaak zat dat er een ‘defect’ sticker op de liftdeur zit. Sta je dan, met je kinderwagen. Of erger nog, met je krukken of rolstoel. En als de lift het doet, stinkt ‘ie meestal een uur in de wind. En de liften zijn traaaaggg…. Adem inhouden lukt niet zo lang.

Wouter

‘De liften van de metro zijn altijd kapot, óf ze stinken een uur in de wind’

Afgelopen jaar ben ik vader geworden. Ik heb hier al een keer een lofzang gehouden over het fenomeen...

Mensen die links staan op de roltrap

Een trap is om op te lopen. Een roltrap is om sneller op te lopen. In veel landen is dat heel erg ingeburgerd, en loop je óf door – of je gaat aan de rechterkant staan, want dan kunnen de mensen er links gewoon langs. Neehoor, niet in Rotterdam! Keer op keer blijven mensen lekker gezellig naast elkaar staan op de roltrap. Niet fijn als jij je aansluiting moet halen op centraal bijvoorbeeld. Indebuurt-redacteur Britte schreef er ooit over in haar column. Doe je medereiziger een lol en onthoudt het volgende zinnetje: ‘RECHTS STAAN EN LINKS GAAN’. Dank voor uw medewerking.

Roltrap

En zo zijn er natuurlijk nog wel meer ergernissen… De tram die nog bij de halte staat, maar de deuren niet meer opent bijvoorbeeld. Of wat dacht je van harde muziek of viezigheid in de metro? Een stoel blokkeren door er een tas op te zetten, ook zo’n fijne. Welke mag niet in het lijstje ontbreken? Tip de redactie!

Lees ook:

tram

Hoe komt het dat we een aantal tramnummers missen in Rotterdam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart, interessant of opvallend ge...

5 x irritante kruispunten in Rotterdam: hallo, tram! Wij automobilisten staan er ook nog

Toen in Rotterdam: met de paardentram naar Overschie (VIDEO)

‘De liften van de metro zijn altijd kapot, óf ze stinken een uur in de wind’

Dronkenlap loopt tegen de lamp… eh tram

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.