Pure clubliefde: met 1500 man per boot naar Lissabon om Feyenoord aan te moedigen
In de jaren '60 deed Feyenoord nog mee op het hoogste niveau van Europa. Feyenoord maakte zichzelf bekend en dat...
In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de stad. Waarom station Beurs hét knooppunt van Rotterdam is, bijvoorbeeld. Deze week: waarom schrijf je Feyenoord eigenlijk met een ‘y’, als het om de voetbalclub gaat?
Op 19 juli 1908 werd in café de Vereeniging voetbalclub Wilhelmina opgericht. Na een hele reeks aan verschillende namen kreeg de club in 1912 de naam: ‘Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord’. Net als de wijk gewoon met een lange ij. Ook ging de club van Zuid vanaf dat moment met het rood/witte shirt en de zwarte broek en zwarte kousen spelen.
Eerst een beetje geschiedenis: na een groot aantal successen in eigen land mocht Feijenoord het hogerop proberen. Grote Europese ploegen kwamen naar Rotterdam en Feijenoord ging naar het buitenland om zich te meten met de voetbalgiganten. In 1963 behaalde Feijenoord zelfs de halve finale tegen Benfica Lissabon. Helaas werd Feijenoord uitgeschakeld en viel de finale in de soep. In 1970 was het wél raak, Feijenoord won de Europa Cup 1. Celtic werd in Milaan verslagen door een late goal van Ove Kindvall. Hierna wonnen ze ook nog eens de wereldbeker van Estudiantes uit Argentinië. Feijenoord was opeens een ploeg waar heel de wereld rekening mee hield.
En in die naamsbekendheid zit het hem. Probeer Britten, Spanjaarden en Italianen maar eens uit te leggen hoe je Feijenoord met een lange ij uitspreekt. Daar is geen beginnen aan. Daarom is besloten om in 1971, een jaar na het grote succes van de club de naam officieel te veranderen naar SC Feyenoord. Feyenoord is voor buitenlanders nou eenmaal veel makkelijker uit te spreken. Maar dan zijn we er nog niet; in 1978 werd het Feyenoord Rotterdam, omdat toen ook de amateurvereniging onder dezelfde club viel. Sindsdien is de naam gelukkig niet meer veranderd.
Om dezelfde reden gingen Kuijt en Cruijff met een andere naam voetballen in het buitenland. Toen Kuijt werd verkocht aan Liverpool ging Dirk opeens door het leven als Dirk Kuyt. En voor Johan Cruijff geldt hetzelfde: toen hij in Barcelona aan de slag ging werd zijn naam al snel veranderd in Johan Cruyff. Fun fact: dit zijn ook de twee oudste spelers die nog kampioen zijn geworden met Feyenoord. Kuijt was 36 jaar oud en Cruijff 37 toen ze de schaal op de Coolsingel omhoog mochten houden. Het stadion, dat wij De Kuip noemen, heet trouwens wel nog gewoon officieel Stadion Feijenoord.
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken