Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We missen je! Deze 9 oude zaken uit Rotterdam willen we terug

Door Wouter Vocke 14 december 2019

Om de haverklap openen er toffe nieuwe zaken in Rotterdam en daar zijn we maar al te blij mee. Maar soms gaat er ook een fantastisch restaurant, club of fijn café weg. Laatst hadden we een lijstje met Rotterdamse zaken die we enorm missen. De volgende negen tenten uit Rotterdam missen jullie ook best wel erg, bleek uit alle berichten die we kregen.

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Sorbonne

Op het Rodezand zat deze tent met drie verdiepingen, waar het altijd gezellig was. Was het nou een club of een grote kroeg? Een beetje van allebei – en stiekem missen we deze lekkere foute tent in het centrum.

Bron: cityguiderotterdam.com

Gay Palace

Op de Schiedamsesingel – grofweg tussen Leuvehaven en Witte de Withstraat in – zat deze epische tent, die heel veel mensen nog iedere dag missen. Of je nu gay bent of niet, hier had iedereen het naar zijn of haar zin. Halverwege de zero’s beleefde de Gay Palace zijn hoogtepunt met duizenden bezoekers per weekend. Rutger Castricum (toen alleen nog bekend van TV Rijnmond) maakte hier ooit een aflevering van het even zo epische tv-programma ‘Rutger leert stappen’ – maar die aflevering hebben we helaas niet meer kunnen achterhalen.

Het ‘glijpaleis’, zoals het ook wel eens werd genoemd, maakte steeds minder winst en moest op een gegeven moment noodgedwongen stoppen. Zonde!

Foto: ANP

V&D

Tja, deze zit nog vers in het geheugen en kregen we dus ook vaak via de mail binnen. Nu Hudson’s Bay ook weggaat zitten we straks met dat grote lege gebouw midden in de stad – dat iedereen natuurlijk gewoon nog steeds V&D-gebouw noemt.

Vroom en Dreesman
De V&D in 2015. Foto: ANP

Ter Meulen

We blijven nog even in de warenhuis-hoek: Ter Meulen! Deze Rotterdamse zaak bestond al sinds 1897. Het grote filiaal aan het Binnenwegplein werd in 1951 geopend, maar in 1993 ging het warenhuis helaas failliet. Stiekem missen we dit warenhuis nog een beetje. Het Binnenwegplein wordt door veel (oudere) Rotterdammers dan ook nog steeds liefkozend ‘Ter Meulenplein’ genoemd.

Binnenwegplein
Ter Meulen in 1992. | Foto: ANP

Bluetiek In

Deze kwam heel vaak binnen! In de jaren ’80 was dit dé place to be in Rotterdam. De enorme discotheek Bluetiek In zat op de Karel Doormanstraat, in het pand waar tot 1983 Bristol zat. En Bristol was zelfs even de grootste discotheek van het land, daar kregen we ook de nodige berichtjes over binnen. Maar de Bluetiek In stond veel mensen toch het meeste bij, hier was het in de jaren ’80 elk weekend stampvol. Het was alleen niet altijd even gezellig… In 1986 was er een schietpartij waarbij twee mensen van 18 en 21 omkwamen. Op dat moment waren er zo’n 1.300 mensen binnen.

Jaren later zou op deze plek de Baja Beach Club komen – die stond nog in ons vorige lijstje!

Den Toom

Nu zit er aan de Oudedijk in Kralingen een mega-grote Albert Heijn. Maar ooit was dit Den Toom – die wat supermarkten betreft zijn tijd ver vooruit was. Begin jaren ’70 waren er nog helemaal geen grote supermarkten in Nederland, totdat Den Toom in een oud fabriekspand in Kralingen zijn supermarkt begon. In 1996 werd het gekocht door Albert Heijn, die de naam Den Toom nog tot 2005 bleef voeren.

Foto: AD/Cor Vos

In oktober 2019 overleed oprichter Henk den Toom, In het AD stonden maar liefst 13 rouwadvertenties, waaronder van Jumbo en Albert Heijn. Onze collega’s van het AD schreven hier nog een stuk over.

Bed

Waar je nu hip wijn zit te nippen bij 1Nul8, zat ooit Bed. Een beetje net als eerder genoemde Sorbonne (die nota bene op een steenworp afstand zat) was het een soort mix tussen een grote kroeg en een club. Maar gezellig was het er zeker! En zo populair dat Bed op de Meent uit zijn jasje groeide. Op de Coolsingel hebben ze nog een tijd gezeten met een club van drie verdiepingen en een overdekt terras.

Off Corso

Voor het Pathé-tijdperk moest je op de Kruiskade zijn om naar de bioscoop te gaan: hier zaten Thalia (nu onder andere De Beurs/Villa Thalia), Lumière (nu een sportschool en Hugo Bosswinkel) en Corso. Nadat de bioscopen verdwenen van de Kruiskade veranderde Corso in een vette club: Off Corso. Op veel websites werd deze destijds bestempeld als een van de beste clubs van Nederland. Berucht waren de maandelijkse 80’s en ’90’s party!

Boudoir

Een boudoir (letterlijk een ‘pruilkamer’) was een elegant ingerichte kamer, waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. Dat was in de achttiende eeuw. In deze eeuw hadden we een Boudoir in hartje Rotterdam, op de Meent. Het interieur was vooral donker, over the top en een tikkeltje fout.

Maar dat is het hem nu juist: er zijn tegenwoordig geen écht foute tenten meer in Rotterdam. Er was zelfs ooit een Café Fout – recht tegenover het Stadhuis. En wie kan zich De Feestneus nog herinneren op de Meent? Discotheek Bizar? Of Crazy Piano’s onder de Willemsbrug? Laat staan de goede oude Baja. Alles is nu zo strak en gelikt… stiekem missen we een beetje meer fout in Rotterdam. Gelukkig hebben we nog wel de Après Skihut en De Vrienden Live 😉

Lees ook:

Baja Beach Club

We missen je! Deze oude zaken uit Rotterdam willen we terug

Om de haverklap openen er toffe nieuwe zaken in Rotterdam en daar zijn we maar al te blij mee. Maar ...
Energiehal

Opgegroeid in Rotterdam? Dan (her)ken je deze 7 dingen zeker weten

Ben je opgegroeid in Rotterdam? Of ben je later naar Rotterdam gekomen, ergens in de jaren tachtig o...
Diergaarde Blijdorp

Opgegroeid in Rotterdam? Dan (her)ken je deze 7 plekken zeker weten | Deel 2

Wegens succes geprolongeerd! Na onze vorige terugblik kregen we behoorlijk wat reacties in de mail. ...
hipster

Deze 5 Rotterdamse plekken zijn alles behalve hipster (en dat is leuk!)

Toegegeven: wij worden ook best blij van een fancy latte macchiato in een hippe koffietent, om daarn...
hipster

Deze 5 Rotterdamse plekken zijn alles behalve hipster (en dat is leuk!) | Deel 2

Toegegeven: wij worden ook best blij van een fancy latte macchiato in een hippe koffietent, om daarn...
Hudsons Bay dicht

Dit willen jullie het liefste zien in het pand van Hudson’s Bay in Rotterdam

Het gaat toch echt gebeuren: Hudson’s Bay sluit eind 2019 de deuren. Dat betekent dat het pand in he...
Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.