Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We missen je! Deze 9 oude zaken uit Rotterdam willen we terug

Door Wouter Vocke 31 oktober 2020

Er opent regelmatig een toffe nieuwe zaak in Rotterdam (kijk hier maar) en daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee. Maar soms gaat er ook een fantastisch restaurant, club of café weg. Eind 2019 plaatsten we een lijstje met Rotterdamse zaken die we enorm missen.

De volgende negen tenten uit Rotterdam missen jullie ook best wel erg, bleek uit alle berichten die we kregen.

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Sorbonne

Op het Rodezand zat deze tent met drie verdiepingen, waar het altijd gezellig was. Was het nou een club of een grote kroeg? Een beetje van allebei – en stiekem missen we deze lekkere foute tent in het centrum nog steeds.

Bron: cityguiderotterdam.com

Gay Palace

Op de Schiedamsesingel – grofweg tussen de Leuvehaven en Witte de Withstraat in – zat deze epische tent, die heel veel mensen nog iedere dag missen. Of je nu gay bent of niet, hier had iedereen het naar zijn of haar zin. Halverwege de zero’s beleefde Gay Palace zijn hoogtepunt met duizenden bezoekers per weekend. Rutger Castricum (toen alleen nog bekend van TV Rijnmond) maakte hier ooit een aflevering van het even zo epische tv-programma ‘Rutger leert stappen’ – maar die aflevering hebben we helaas niet meer kunnen achterhalen.

Het ‘glijpaleis’, zoals het ook wel eens werd genoemd, maakte steeds minder winst en moest op een gegeven moment noodgedwongen stoppen. Zonde!

Foto: ANP

V&D

Tja, deze zit nog aardig vers in het geheugen en kregen we dus vaak via de mail binnen. Nu Hudson’s Bay ook weg is, zou je haast denken dat er een vloek op het pand rust.

Vroom en Dreesman
De V&D in 2015. Foto: ANP

Ter Meulen

We blijven nog even in de warenhuishoek: Ter Meulen! Deze Rotterdamse zaak bestond al sinds 1897. Het grote filiaal aan het Binnenwegplein werd in 1951 geopend, maar in 1993 ging het warenhuis helaas failliet. Stiekem missen we dit warenhuis nog een beetje. Het Binnenwegplein wordt door sommige oudere Rotterdammers nog steeds liefkozend ‘Ter Meulenplein’ genoemd.

Binnenwegplein
Ter Meulen in 1992. | Foto: ANP

BlueTiek-In

Deze kwam heel vaak binnen! In de jaren ’80 was dit dé place to be in Rotterdam. De enorme discotheek BlueTiek-In zat op de Karel Doormanstraat, in het pand waar tot 1983 Bristol zat. Bristol was zelfs even de grootste discotheek van het land – daar kregen we ook de nodige berichtjes over binnen. Maar de BlueTiek-In stond veel mensen toch het meeste bij. Hier was het in de jaren ’80 elk weekend stampvol. Het was alleen niet altijd even gezellig… In 1986 was er een schietpartij waarbij twee mensen van 18 en 21 omkwamen. Op dat moment waren er zo’n 1.300 mensen binnen.

Jaren later zou op deze plek de Baja Beach Club komen – die stond in ons vorige lijstje!

Den Toom

Nu zit er aan de Oudedijk in Kralingen een megagrote Albert Heijn, maar ooit was dit Den Toom: een supermarkt die zijn tijd ver vooruit was. Begin jaren ’70 waren er nog helemaal geen grote supermarkten in Nederland, totdat Den Toom in een oud fabriekspand in Kralingen zijn supermarkt begon. In 1996 werd het gekocht door Albert Heijn, die de naam Den Toom nog tot 2005 bleef voeren.

Foto: AD/Cor Vos

In oktober 2019 overleed oprichter Henk den Toom, In het AD stonden maar liefst dertien rouwadvertenties, waaronder van Jumbo en Albert Heijn. Onze collega’s van het AD schreven hier nog een stuk over.

Bed

Waar je nu hip wijn zit te nippen bij 1Nul8, zat ooit Bed. Een beetje net als eerder genoemde Sorbonne (die nota bene op een steenworp afstand zat) was het een soort mix tussen een grote kroeg en een club. Maar gezellig was het er zeker! En zo populair dat Bed op de Meent uit zijn jasje groeide. Op de Coolsingel hebben ze nog een tijd gezeten met een club van drie verdiepingen en een overdekt terras.

Off Corso

Vóór het Pathé-tijdperk moest je op de Kruiskade zijn om naar de bioscoop te gaan: hier zaten Thalia, Lumière en Corso. Nadat de bioscopen van de Kruiskade verdwenen, veranderde Corso in een vette club: Off Corso. Op veel websites werd deze destijds bestempeld als een van de beste clubs van Nederland. Berucht waren de maandelijkse 80’s en ’90’s party’s!

Boudoir

Een boudoir (letterlijk een ‘pruilkamer’) was een elegant ingerichte kamer, waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. Dat was in de achttiende eeuw. In deze eeuw hadden we een Boudoir in hartje Rotterdam, op de Meent. Het interieur was vooral donker, over the top en een tikkeltje fout.

Lees ook:

Baja Beach Club

We missen je! Deze oude zaken uit Rotterdam willen we terug

Om de haverklap openen er toffe nieuwe zaken in Rotterdam en daar zijn we maar al te blij mee. Maar ...
Energiehal

Opgegroeid in Rotterdam? Dan (her)ken je deze 7 dingen zeker weten

Ben je opgegroeid in Rotterdam? Of ben je later naar Rotterdam gekomen, ergens in de jaren tachtig o...
Diergaarde Blijdorp

Opgegroeid in Rotterdam? Dan (her)ken je deze 7 plekken zeker weten | Deel 2

Wegens succes geprolongeerd! Na onze vorige terugblik kregen we behoorlijk wat reacties in de mail. ...
hipster

Deze 5 Rotterdamse plekken zijn alles behalve hipster (en dat is leuk!)

Toegegeven: wij worden ook best blij van een fancy latte macchiato in een hippe koffietent, om daarn...
hipster

Deze 5 Rotterdamse plekken zijn alles behalve hipster (en dat is leuk!) | Deel 2

Toegegeven: wij worden ook best blij van een fancy latte macchiato in een hippe koffietent, om daarn...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.