Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom heten de Millinxstraat en Millinxbuurt zo

Door Wouter Vocke 9 oktober 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Millinxstraat in Rotterdam-Zuid. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

We kregen een mail van Henk Bakker: ‘Hallo, ik heb 25 jaar in de Millinxstraat gewoond. Tussen de Dordtselaan en de Mijnsheerenlaan. Ik heb vaak naar de herkomst van deze naam gezocht maar lees er niets over.’ Bedankt voor je mail Henk! De straat is vernoemd naar het vroegere tiendblok ‘Millinxblok’ in de Hillepolder. Wat een tiendblok is, en wie of wat ‘Millinx’ is zullen we uitleggen.

Jan Millinx

Er is niet alleen een straat die de naam Millinx draagt, we hebben daar op Zuid ook nog een Millinxpark, speeltuin en het straatvoetbalteam FC Millinx; en die liggen allemaal in de Millinxbuurt! De Millinxstraat en -buurt zijn vernoemd naar ene Jan Millinx. Op 3 augustus 1529 werd een gedeelte van de pas net bedijkte Hillepolder  uitgegeven, die aan de beste man toebehoorde. Echt heel veel informatie kunnen we verder niet vinden van Jan. Dus als iemand meer informatie heeft over deze middeleeuwse landlord, tip dan de redactie! Vinden we leuk.

‘Tiendblok’

Vaak rustte de last van ‘tienden’ op een aantal percelen grond, een zogenaamd tiendblok. Het tiendrecht op het blok behoorde aan één eigenaar. Een tiende (ook wel tiendrecht of tiendenrecht genoemd) is een vorm van winstbelasting, waarbij een deel van de opbrengst betaald moest worden aan de eigenaar van het land, in dit geval Jan Millinx dus. Oorspronkelijk bedroeg dit een tiende deel, vandaar de naam tiend.

Na de verkoop bleef zo’n blok soms eeuwenlang de naam van een oude eigenaar dragen, dus ook van Jan Millinx!

Millinxbuurt
Koningin Beatrix op bezoek in de Millinxbuurt in 2002 | Foto: ANP

Stadsarchief

Wist je trouwens dat het Stadsarchief Rotterdam een app én een mooie nieuwe site heeft waarin je de herkomst van elke straatnaam in Rotterdam kunt opzoeken? Maar dat niet alleen, je kunt er ook met al je vragen over straatnamen terecht. Supertof!

Lees ook:

Zo komen de Zwartehondstraat en Zwarte Paardenstraat aan hun naam

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan vanaf nu elke week op zoek naar de oorspr...

Daarom heet deze straat Avenue Concordia

Wat betekent de naam Blaak?

Straatnaam verklaard: zo komt de Noordschans aan zijn naam

adv.