Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom heet deze straat de Drievriendenstraat

Door Wouter Vocke 11 september 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan vanaf nu elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Drievriendenstraat. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

De Drievriendenstraat ligt midden in het centrum, niet ver bij Rotterdam Centraal vandaan. Officieel ligt het in de wijk Oude Westen, naast het Cool district. Toen de straat in 1865 werd aangelegd lag het nog midden in een polder met de naam Cool. Dat kun je nu echt niet meer voorstellen!

Drie matties

Verrassing! Deze straat is genoemd naar drie vrienden. In de 19e eeuw werden stratenplannen ontwikkeld en gebouwd door particuliere ondernemers, zij gaven meestal ook meteen een naam aan de straat. Straten werden bijvoorbeeld vernoemd naar de vrouw van de ondernemer of een ander familielid. En soms zelfs naar de bouwonderneming zelf! Moet je nu indenken dat er een straat Dura Vermeer of BAM heet 😉 Er is daar trouwens wel een bekend voorbeeld van in Rotterdam, maar die verklappen we nog niet. Die komt de volgende keer aan bod!

De toenmalige hoofdinspecteur van het bouwen, Adrianus van den Boom (1830-1893) was een gezellige dertiger (stellen we ons graag voor) die twee goede vrienden had. Ze waren zúlke goede vrienden, dat ze meteen maar een straat naar hunzelf noemden. Wij zien meteen een soort bierreclame voor ons, van een paar mannen met snorren en bolhoeden die onder het genot van een sigaar en een pul bier een biljartje leggen. Terwijl Adrianus aan zijn vrouw had beloofd dat hij de straat naar haar zou noemen, werd in een dronken bui een jolige weddenschap afgesloten dat hij de straat naar zichzelf en zijn vrienden zou vernoemen. Of het waar is weten we natuurlijk niet, maar het klinkt wel mooi 😉

1865

In 1862 werd de Diergaardesingel aangelegd. Tussen de West-Kruiskade en de Diergaardesingel werden in 1865 drie nieuwe straten aangelegd: de Batavierstraat (vernoemd naar ‘de Batavieren te paard’, een vereniging van slepers), de Anna Paulownastraat (de vrouw van Koning Willem II, die in 1865 overleed) en dus de Drievriendenstraat – vernoemd naar drie kameraden die voor altijd hun eigen straatje in Rotterdam hebben.

De Drievriendendwarsstraat, op een steenworp afstand van Rotterdam Centraal.

In de Drievriendenstraat kwam in 1881 een groot schoolgebouw met een onderwijzerswoning. Tussen de Anna Pauwlonastraat en de Drievriendenstraat werd in 1886, op de grens waar ooit twee polderpercelen lagen, een korte dwarsverbinding met arbeiderswoningen aangelegd: de Drievriendendwarsstraat. Die bestaat ook nog steeds!

Lees ook:

Blaak

Mysterie opgelost! Dit is waarom Blaak zo heet

Vorige week ging onze rubriek Rotterdamse Mysteries over Blaak - en waarom die belangrijke straat in...

Dit is waarom de Diergaardesingel midden in de stad ligt en niet in Blijdorp

Charlois spreken we uit als Sjaarloos! Maar waar komt die naam vandaan?

Waarom heet de wijk Blijdorp eigenlijk Blijdorp?

adv.