Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom heet deze straat Avenue Concordia

Door Wouter Vocke 22 januari 2020

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan elke week op zoek naar de oorsprong van bekende en minder bekende Rotterdamse straatnamen – een spin off van onze rubriek mysteries zou je het kunnen noemen. Deze week gaan we naar de Avenue Concordia. Welke straat moeten we hierna uitpluizen? Mail ons!

De chique Avenue Concordia ligt in hartje Kralingen, tussen de Oostzeedijk en de Oudedijk in. We hebben straten, lanen, wegen, bochten, havens, kades, pleinen en singels in Rotterdam – maar er is maar één avenue. Uniek, dus!

Concordia NV

Bij de Drievriendenstraat vertelden we al dat straatnamen vroeger vaak naar het bouwbedrijf werden genoemd dat verantwoordelijk was voor de aanleg. Zo ook bij de Avenue Concordia, die werd aangelegd in 1883 in (de toen nog aparte gemeente) Kralingen. Klinkt dus veel chiquer dan het is, maar de straat is gewoon vernoemd naar de aannemer. Dat was Bouwmaatschappij Concordia NV, nota bene een Amsterdams bedrijf! Concordia (opgericht in 1864) was een semi-filantropische instelling en dankt zijn naam aan Concordia, zij was de Romeinse godin van de eendracht. En het woord ‘concordia’? Da’s Latijn voor ‘met (één) hart’.

Kralingen

Avenue Prins Alexander

Parallel aan de Avenue Concordia lag de Avenue Prins Alexander, die werd een jaar later aangelegd – in 1884 dus. Komt die straatnaam je niet bekend voor? Dat kan wel kloppen: die naam werd namelijk alweer in 1897 gewijzigd in Voorschoterlaan. Niet naar de plaats, maar naar het geslacht Voorschoten vernoemd. Hieruit kwamen de eerste ambachtsheren van Kralingen uit voor. Tussen die twee Avenues lag trouwens de Concordiastraat, ook al vernoemd naar de bouwmaatschappij. Maar die naam is in 1965 veranderd in Voorschoterstraat, vertelt Freek Kilsdonk. Hij is secretaris van de commissie straatnamen bij het Stadsarchief, dus hij kan het weten!

Kralingen

De vrouw van de baas

We zeiden laatst ook al dat straatnamen vroeger ook wel eens naar de vrouw van de ondernemer of een ander familielid werden genoemd. Dat was hier dus ook het geval – tussen de Avenue Concordia en de Lambertusstraat vinden we namelijk de Annastraat. Freek: “De Annastraat is vermoedelijk vernoemd naar Anna Boas, de echtgenote van de directeur van Concordia.” Weten we dat ook weer! Lambertus komt trouwens van Sint Lambertus, de beschermheilige van Kralingen.

Kralingen

Lees ook:

Drievriendenstraat

Daarom heet deze straat de Drievriendenstraat

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan vanaf nu elke week op zoek naar de oorspr...

Toen in Rotterdam: een aanslag onderaan de Oostzeedijk met verschrikkelijke gevolgen

Mysterie opgelost! Dit is waarom Blaak zo heet

adv.