Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x opmerkelijke weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Door Wouter Vocke 9 maart 2019

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van de opmerkelijkste (geschiedenis)feitjes van Rotterdam? We spijkeren je kennis even bij, heb jij weer wat leuks te vertellen op een verjaardag.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Rottadam

Rotterdam dankt zijn naam aan de rivier de Rotte, waar ooit een dam in werd gelegd. Maar wist je dat er in de vroege middeleeuwen al een kleine nederzetting was die ‘Rotta’ heette? De naam Rotta komt voor in twee Latijnse schenkingsoorkonden uit 1028 en 1050, waarin de ‘kerk van Rotta’ voorkomt – dat zou dan weer slaan op de kerk van Hillegersberg. Handel zat er in ieder geval al vroeg in: er zijn uit die periode munten uit Engeland en Tiel bij opgravingen teruggevonden.

Feyenoord Kampioen

Tegelindustrie

Wie aan tegeltjes denkt, denk in eerste instantie waarschijnlijk aan Delft en zijn mooie blauwe tegeltjes. Maar in de achttiende eeuw was niet Delft of Amsterdam, maar Rotterdam de grootste tegelproducent van Nederland!

De Hoogstraat is oud!

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar wist je dat de Hoogstraat de oudste straat van Rotterdam is? Deze hoge straat was de eerste soort van dijk die het water tegenhield – vandaar de naam ook. Deze dijk (of dam) werd volgebouwd en hier omheen is de stad verder ontstaan. Bij het bouwen van de Markthal en de aanleg van de spoortunnel zijn er veel archeologische schatten opgegraven. Tot de oorlog was de Hoogstraat de belangrijkste winkelstraat van Rotterdam.

Laurenskerk

Vliegveld Waalhaven

Nu hebben we Rotterdam-The Hague Airport (Zestienhoven!), maar wist je dat we vroeger nog een vliegveld hadden? In 1920 werd vliegveld Waalhaven geopend. Dit vliegveld bestond tot de oorlog, toen het bij de Duitse inval – en later door de geallieerden – grotendeels werd verwoest. De Duitse paratroepers landden hier trouwens ook op de vroege ochtend van 10 mei 1940.

Sommige straatnamen herinneren er nog aan, zoals de Albert Plesmanweg (de oprichter van de KLM).

Rotterdam had de eerste Admiraliteit

Een ‘Admiraliteit’ was van de veertiende tot de achttiende eeuw de organisatie die over de oorlogsvloot of zeemacht (marine) ging, en de VOC was er vaste klant. Er waren er vijf in Nederland – en die in Amsterdam is misschien wel de bekendste. Dat was ook meteen de grootste, en tegenwoordig zit hier het Nederlands Scheepvaartmuseum. Maar die van Rotterdam was de eerste!

De Admiraliteit aan de Maze heette die, en deze stond (verrassing!) waar nu de Admiraliteitskade is, vlakbij Oostplein. Het beroemde schip De Zeven Provinciën, onder andere het vlaggenschip van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter, werd er om de hoek gebouwd en had Rotterdam als thuisbasis.

Jimi Hendrix sliep bij Jules Deelder

De enige keer dat de wereldberoemde Jimi Hendrix in Nederland optrad, was in Rotterdam! In 1967: op de Hippy Happy Beurs in Ahoy. De gitaarvirtuoos werd na zijn optreden opgepikt door Jules Deelder – nadat ze eerst nog even op de hotelkamer hadden geblowd. Met een hoop drank en drugs brachten Jules, Hendrix en de bandleden de nacht door bij Deelder thuis.

Ahoy
Jimi Hendrix (l) tijdens zijn optreden in Ahoy, eind 1967. | Foto: ANP

Lees ook:

Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...

5 opmerkelijke weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.