5 x Rotterdammers waar we hartstikke trots op zijn

Door Wouter Vocke 20 april 2019

Wij Rotterdammers zijn een trots volkje. Trots op de stad, trots op de haven, trots op onze voetbalclubs… we hebben er zelfs een apart woord voor: groos! En er zijn ook een hoop Rotterdammers waar we éxtra groos op zijn – deze zijn namelijk beroemd en berucht tot ver over de stadsgrenzen. Dit zijn er een paar waar wij in ieder geval hartstikke trots groos op zijn, omdat ze Rotterdam mooi op de kaart hebben gezet. Wil je zelf een suggestie doen? Mail de redactie!

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Rem Koolhaas

Met zijn Office for Metropolitan Architecture (oftewel OMA) is deze geboren Rotterdammer er met recht eentje om groos op te wezen. Waar je zijn gebouwen allemaal tegen kunt komen? Wat dacht je van New York, Seattle, Las Vegas, Chicago, Los Angeles, Moskou, Mexico City en Londen? Om er maar een paar te noemen. Maar wij kennen deze wereldberoemde architect natuurlijk vooral van deze:

Rem Koolhaas

Kabouter Buttplug

Van potlood naar buttplug: doe de Rotterdamse bijnamen-quiz!

Bijnamen: wij Rotterdammers zijn er gek op. Weet je nog? Het vorig jaar hebben we een paar bekende b...

Abraham Tuschinski

Eh, het Tuschinski theater, da’s toch een bioscoop in 020? Jazeker. Maar Abraham Tuschinski kwam toch echt uit 010! Des te mooier dat de bekendste bioscoop in de hoofdstad gewoon van een Rotterdammer was. Abraham was een Pools-Joodse ondernemer, die in 1904 eigenlijk op doorreis was naar Amerika maar in Rotterdam bleef hangen. In Rotterdam had hij sinds 1911 vier bioscopen: Thalia, Cinema Royal, Scala en Olympia. Pas in 1921 dacht ‘ie: laat ik er ook eens eentje in Amsterdam neerzetten: nu het beroemde Tuschinsky Theater. In 1923 opende Abraham zijn meest luxe Rotterdamse bioscoop: het Grand Theatre.

Al zijn Rotterdamse bioscopen gingen verloren tijdens het bombardement in 1940. En Abraham zelf? Hij werd in 1942 gedeporteerd naar Westerbork en kwam om in een van de gaskamers van Auschwitz. Een Rotterdammer om extra trots op te zijn, dus.

Brandgrens

Wat zijn toch die rode en groene lampjes in de straten van Rotterdam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...

Rie Mastenbroek

Rie Mastenbroek in 1936 | Foto: Privécollectie familie Mastenbroek

Hendrika Wilhelmina (‘Rie’) Kuypers-Mastenbroek (26 februari 1919 – 6 november 2003) was een geboren en getogen Rotterdamse. Waarom zij in dit lijstje hoort? Omdat deze zwemster drie keer goud en één keer zilver won op de Olympische spelen van 1936.  Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een zwemster zoveel (gouden) olympische medailles had gewonnen, en Mastenbroek was dan ook de ongekroonde ‘Keizerin van de Spelen’.

Even daarvoor, op het EK in 1934 won ze ook al drie keer goud, daarnaast verbeterde ze nog even negen wereldrecords tijdens haar korte carrière. Nu zou je een celebrity zijn en iedereen over heel de wereld je naam kennen, maar Rie lijkt (buiten Rotterdam) een beetje in de vergetelheid te zijn geraakt. Misschien ook omdat ze een jaar na de spelen haar badpak in de wilgen hing en een paar jaar later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Maar goed, één lekker EK en één super Olympische spelen, en Rie was er klaar mee. Ze woonde haar hele leven in Rotterdam, waar ze ook stierf op 84-jarige leeftijd. In februari 2019 (honderd jaar na haar geboorte) kreeg ze eindelijk de eer die ze verdiende: het nieuwe wedstrijdbad in Rotterdam werd naar haar vernoemd!

Madelon Gravensteijn-Baans

Olympiër Madelon: ‘Op de Meent haal ik altijd m’n bakkie’

Madelon Baans (41) is een drukbezette dame, die we tussen haar werkzaamheden door in haar favoriete ...

Bep van Klaveren

Foto: Hans van Dijk/Nationaal Archief

Lambertus ‘Bep’ van Klaveren (26 september 1907 – 12 februari 1992) is de enige Nederlandse bokser die Olympisch goud won (1928, Amsterdam). Dat was niet de enige prijs natuurlijk, maar wel zijn bekendste. Zijn bijnaam? The Dutch Windmill. In totaal bokste Van Klaveren 102 wedstrijden: hij won er 77, verloor 18 keer en zeven partijen eindigden onbeslist. En de Bep van Klaveren Memorial is nog altijd het grootste boksgala van Nederland.

In 2007 werd Van Klaveren door bezoekers van de website van het Gemeentearchief Rotterdam gekozen tot de Grootste Rotterdammer. Maar wat ons betreft mag ‘ie alleen al niet in dit lijstje ontbreken vanwege zijn plat Rotterdamse tongval en mooie uitspraken als deze: “Ik gaf hem een klap, hij hep nooit meer gebokst.”

Blaak

Hee jij daar met die zinksnijer! Ken je deze Rotterdamse woorden?

Je hebt van die oer-Rotterdamse uitdrukkingen, woorden en gezegden die je ook alleen maar hiero hoor...

Desiderius Erasmus

Als er een brug, ziekenhuis, universiteit, straten, pleinen en scholen naar je vernoemd zijn: dan heb je wel iets goeds gedaan! Hij noemde zichzelf ‘Erasmus van Rotterdam’, maar hij heeft hier maar tot zijn vijfde gewoond. Schijnt. En zijn geboortehuis stond op de Hoogstraat. Schijnt. Want: niemand die het zeker weet, de geboorte en jeugd van Erasmus zijn een beetje in nevelen gehuld. Wellicht omdat hij een buitenechtelijk kind wasWho knows. Maar hij was bij leven in ieder geval al een beroemdheid, en nu nog steeds. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste humanisten.

Humanisme kort uitgelegd: dit was als het ware een filosofie over het leven, die de mens centraal stelde. Het Christelijke geloof was tot die tijd dominant, maar humanisten in de vijftiende en zestiende eeuw lieten de kerk links liggen en baseerden hun kennis op de Griekse oudheid. Erasmus’ boek Lof der Zotheid was (en is) wereldberoemd, dit is een dubbelzinnige satire over de kerk. Het is een van de meest invloedrijke werken van de westerse beschaving en maakte eigenlijk ook meteen de weg vrij voor de reformatie. Steek die maar in je broekzak!

Het Schielandshuis

9 x de opmerkelijkste weetjes uit de Rotterdamse geschiedenis

Als rasechte Rotterdammer ken jij de stad natuurlijk als je broekzak. Maar weet je ook een paar van ...
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.