Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo hoog zijn de boetes voor burgers en ondernemers die coronamaatregelen overtreden

Door Britte Kramer 17 april 2020

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen mogen we een heleboel dingen even niet. Tuurlijk is dat zuur, en het wordt hoe langer hoe lastiger. Maar: onthou vooral waarvoor we het doen, met z’n allen. En mocht je toch in de verleiding komen, check dan even de bedragen van de boetes die je riskeert, want die zijn niet mals.

Om nog even je geheugen op te frissen: wat staat er ook alweer in die noodverordening als het gaat om openbare ruimtes?

  • Houd anderhalve meter afstand;
  • ga niet met drie of meer personen naar buiten (er is wel een uitzondering voor huishoudens en kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar en onder toezicht samen buitenspelen);
  • samenkomsten organiseren of hieraan deelnemen is verboden (ook hier zijn uitzonderingen, zoals uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen);
  • de gemeente kan Rotterdammers ook verbieden een bepaald gebied of bepaalde locatie te bezoeken.

Soms gelden er extra regels, zoals afgelopen weekend. Houd je je er niet aan? Dan kun je een dikke prent verwachten. In Rotterdam rijden er zelfs twee speciale camera-auto’s van de gemeente rond om toezicht te houden. Oorspronkelijk waren die bedoeld voor het Songfestival… Behoorlijk wrang dus. Maar goed, wat als je betrapt wordt door zo’n wagen?

Boetes voor burgers

Politiewoordvoerder Robert vertelt: “Als een burger zich niet aan de noodverordening houdt, dan schrijven wij boetes uit van €390,- voor volwassenen en €95,- voor minderjarigen. Deze noodverordening geldt in heel Nederland en het boetebedrag is in elke stad of dorp hetzelfde.” Voor het organiseren van samenkomsten kun je zelfs een boete van €4.000,- krijgen.

Boetes voor ondernemers

Voor ondernemers die zich niet aan de coronamaatregelen houden gelden bestuursrechtelijke maatregelen. Kort samengevat betekent dit dat niet de politie, maar het OM gaat over een passende straf voor het overtreden van de regels. Natuurlijk hebben we voor je uitgezocht hoe dat zit in Rotterdam. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat weten: “Wij bepalen de noodverordering en het is aan de gemeente en politie om die te handhaven. Het OM bepaalt uiteindelijk de hoogte van de boete, en die boete kan oplopen tot wel 4.350 euro.”

Lees ook:

Overzicht: de stand van zaken rond het coronavirus in Rotterdam

Ook Rotterdam wordt hard geraakt door het coronavirus. De maatregelen die worden getroffen om het vi...
Ikazia Ziekenhuis - Rotterdam

Corona in Rotterdam: zoveel inwoners zijn overleden aan het coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich door het land en treft ook Rotterdammers. Met alle gevolgen van dien...

Geen Songfestival maar coronaopvang: zo ziet Ahoy er nu uit (fotoserie)

PATS. Daar ging de droom over een bruisend Ahoy tijdens het Songfestival. Dat zou over minder dan ee...

Meer over

Corona Gemeente

adv.