Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gele zebrapaden in het centrum: wat is daar de bedoeling van?

Door Frits Klasen 12 mei 2020

Het is jullie misschien al opgevallen, maar de zebrapaden bij Eendrachtsplein en Kruisplein hebben een metamorfose ondergaan. De gebruikelijke witte kleur is veranderd naar het ietwat opvallendere geel. Waarom is dit eigenlijk?

Dit heeft alles te maken met het experiment Oude Westen. Om fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer meer ruimte te geven op het Eendrachtsplein en het Kruisplein, zijn een aantal afslagen voor gemotoriseerd verkeer gesloten. Dit experiment gaat minimaal vier maanden duren.

Onnodige drukte

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de helft van het verkeer op het Kruisplein en Eendrachtsplein geen vertrekkend- of bestemmingsverkeer is. Deze ‘onnodige’ drukte maakt oversteken en afslaan voor fietsers en voetgangers moeilijk en gevaarlijk.

(Tekst loopt door onder de Instagrampost)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Afgelopen donderdag is met het plaatsen van bloembakken en gele zebrapaden het experiment Oude Westen van start gegaan. Om fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer meer ruimte te geven op het Eendrachtsplein en het Kruisplein, zijn een aantal afslagen voor gemotoriseerd verkeer gesloten. Het experiment duurt minimaal 4 maanden. De afgelopen weken hebben wij voor @gemeenterotterdam bedacht hoe invulling te geven aan de afzetting en ruimte die hierdoor vrijkomt voor fietsers en voetgangers. De bloembakken en gele zebrapaden zijn het begin van een reeks aan interventies die wij hebben ontworpen en komende weken gaan realiseren en plaatsen. Het experiment in het Oude Westen is onderdeel van de Rotterdamse MobiliteitsAanpak. #mobiliteit #urbandesign #testdetoekomst #testdetoekomstvanrotterdam #urbanphotography #urbandesign #city #rotterdam #groos #010rotterdam #mobility #planologie #stadsontwikkeling #urbanplanning #trafficdesign #experimenty #mobilitychallenge #keilewerf #stedelijketransformatie #tranformatie #transition

Een bericht gedeeld door Bende (@benderotterdam) op

Bende

Maar het blijft niet bij gele zebrapaden en het strategisch plaatsen van bloembakken. De komende weken worden er op meer plaatsen in Rotterdam op creatieve wijze meer ruimte vrijgemaakt voor fietsers en voetgangers. Het creatieve brein hierachter is Bende, een bureau voor ontwerp en productie.

Lees ook:

Terugblik op 14 mei 2017: een dag om nooit te vergeten

Omdat er niet gevoetbald mag worden, kijken we met alle liefde terug op de grote successen van Feyen...
010 nultien

Waarom heeft Rotterdam eigenlijk netnummer 010?

In de rubriek Mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze week: ...
drive thru rotterdam by jarmusch

Even langsrijden: 4 x drive-thrus in de buurt van Rotterdam

Horecaondernemers moeten in deze periode extra creatief zijn om klanten te kunnen voorzien van hun p...

adv.