Vier de wederopbouw van onze stad op Opbouwdag!

Door Wouter Vocke 17 mei 2018

Na de verwoestingen van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog, stroopte Rotterdam direct de mouwen op om alles weer op te bouwen. Dit wordt met heel veel gratis activiteiten gevierd tijdens de Opbouwdag op 18 mei.

De toren van de Laurenskerk overleefde het bombardement van 1940. De complete restauratie van de kerk duurde meer dan twintig jaar. Vanaf 1961 kon er pas weer muziek worden gespeeld op het carillon. Op 18 mei kun je tussen 12.30 en 13.30 uur vanaf het dak op Gebouw de Heuvel (ook zo’n wederopbouw-pareltje) live de jukebox ‘Carillon Laruenskerk’ bedienen. Stadsbeiaardier Richard speelt het dan live op het carillion!

Nostalgische wederopbouwrit

Rotterdam Centraal jaren '50
Het nieuwe centraal station in de jaren ’50 (Foto: ANP)

Tussen 10.00 en 16.00 uur rijdt er een ouderwetse jaren ’50 bus door Rotterdam. Deze gidst iedereen die wil gratis langs bouwprojecten van nu en uit de wederopbouw. De bus vertrekt elk uur. Ga je liever lopen? Dan kun je een gratis stadswandeling maken met een gids. De eerste rondleiding vertrekt om 10.30 uur, de tweede rondleiding om 13.30 uur.

Daarnaast zijn er gratis rondleidingen door het voormalig bouwcentrum én de Museumwoning aan de Jacob Catsstraat. Ook kun je zelf op pad door de stad, zo is er een gratis speurtocht voor kinderen en een route langs wederopbouwplekken in de binnenstad.

Maquette van Witteveen

In Museum Rotterdam is de maquette te zien van het wederopbouwplan uit 1940 van stadsbouwmeester Witteveen. Bij Miniworld draait een korte film over de wederopbouw en ’s avonds speelt het Philharmoisch Orkest in De Doelen een speciaal wederopbouwconcert. Bij het Stadsarchief is doorlopend de film ‘Rotterdam!…En nu?’ te zien. Deze korte film, gemaakt door Arthur Bueno, laat de grootste wederopbouwplannen zien en wat er allemaal bereikt is.

Opbouwdag

Bijenkorf Rotterdam
De nieuwe Bijenkorf in de jaren ’50 (Foto: ANP)

De Rotterdamse Opbouwdag vond tussen 1947 en 1970 jaarlijks op 18 mei plaats. Op 18 mei 1940 kreeg stadsbouwmeester Witteveen, vier dagen na het bombardement, namelijk de opdracht om plannen te maken voor herbouw van de stad. Tijdens de Opbouwdag werd gevierd dat Rotterdam haar rug rechtte en weer aan de stad begon te bouwen. Sinds 2016 is de Opbouwdag nieuw leven ingeblazen.

Brandgrens

Wat zijn toch die rode en groene lampjes in de straten van Rotterdam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven...
Wouter Vocke - Geplaatst op 12 mei 2018
De Bijenkorf Rotterdam

Toen in Rotterdam: De oude Bijenkorf van Dudok

De Bijenkorf, het grootste, mooiste en meest luxe warenhuis van de stad vind je in een monum...
Wouter Vocke - Geplaatst op 25 maart 2018