Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Simão is trots: hij bedacht deze (mooie!) straatnamen voor een nieuwe wijk in Charlois

Door Britte Kramer 2 juli 2020

Wist je dat je bij de gemeente suggesties kan doen voor straatnamen? Je hoeft alleen maar een mailtje te sturen naar [email protected]. Simão Miguel deed dat, en wauw: binnenkort krijgen vijf nieuwe straten in Charlois ‘zijn’ namen. De Tulastraat en het Bonipad, Janey Tetarypad, Virginia Gaaipad en Thicopad zijn vernoemd naar mensen die streden tegen slavernij en koloniale overheersing in de voormalige Nederlandse koloniën.

Toen Simão hoorde dat de gemeente openstond voor ideeën over nieuwe straatnamen, dacht hij ‘laat ik een poging wagen’. Hij vroeg zijn facebookvrienden om advies, en diende uiteindelijk de ‘Tulastraat’ in. “Een pakkende naam met veel symboliek. Tula was niet zomaar een migrant, maar is onderdeel van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. Die geschiedenis moet ook hier gevoeld worden.”

Nalatenschap

Een paar maanden na zijn aanvraag hoorde hij dat het gelukt was. “Ik had het totaal niet verwacht. En het mooie is: ik heb meer namen ingediend en uit die lijst hebben de wethouder en de commissie nog vier namen gekozen. Het is een nalatenschap: deze straatnamen zullen honderden jaren blijven bestaan. Ik hoop dat anderen dit voorbeeld volgen, om de straten in Nederland meer inclusief en divers te maken. Je hoeft geen professor te zijn om dit te doen; een kind van twaalf kan het ook.”

Voor het eerst in ‘zijn’ wijk

Deze week is Simão gaan kijken in ‘zijn’ wijk: een nieuwbouwproject met de naam ‘In het Zuiderpark’. “Ik dacht: ze bouwen een klein straatje. Ik wist niet dat er een nieuwe wijk gebouwd zou worden en dat al die paden en straten ‘mijn’ namen krijgen. Dat vond ik extra bijzonder. Daarom moest ik gewoon naar die plek om foto’s te maken.” Of Simão nu in deze nieuwe wijk wil gaan wonen? “Als ze me een huis cadeau geven wel!”

Onder de facebookpost lees je naar wie deze straten zijn vernoemd (bron: gemeente Rotterdam) >

In 1492 zou Christoffer Columbus het continent dat nu Amerika heet hebben ontdekt. Hoe kan je een werelddeel ontdekken…

Posted by Tulastraat Rotterdam on Thursday, 2 July 2020

Tula

Tula (geboortejaar onbekend-1795) was de leider van de slavenopstand in 1795 op Curaçao. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaven werd aangedaan en streefde naar vrijheid en gelijkheid. Geïnspireerd door de Franse revolutie, de oprichting van de Bataafse Republiek en de slavenopstand op Saint-Domingue (het huidige Haïti) legden de slaven op 17 augustus 1795 onder aanvoering van Tula hun werk neer en togen ze naar de gouverneur in Willemstad om voor hun vrijheid te pleiten. Dit was het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. De opstand werd in september 1795 neergeslagen, waarna Tula en 31 andere slaven op 7 oktober 1795 ter dood werden gebracht. Tula is uitgegroeid tot het symbool van verzet tegen de slavernij op Curaçao en werd in 2010 uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. Ieder jaar wordt op 17 augustus, de dag van de vrijheidsstrijd, op Curaçao de opstand herdacht.

Thico

Landslaaf Thico (geboorte- en sterfjaar onbekend) was de woordvoerder van de slavenopstandelingen op Aruba. Geïnspireerd door de slavenopstanden op Curaçao en Saint-Domingue keerde Thico zich in 1795 met ongeveer dertig slaven tegen hun eigenaren. De Nederlandse Commandeur Specht schrijft daarover: ‘… hebbende eene Neeger Thico aan den Staat behorende en aldaar ten dienste van den Commandeur sig seer stoutmoedig en brutaal uytgelaaten, seggende nier meerder te willen dienen, maar vrij te sijn,’ Als straf werd Thico naar Curaçao verscheept, waar hij na enkele maanden opsluiting onverkoopbaar bleek en daarom als sjouwerslaaf in Fort Amsterdam te werk werd gesteld.

Janey Tetary

Janey Tetary (1856-1884) leidde protesten tegen de werkomstandigheden van de Hindoestaanse contractarbeiders in Suriname. In 1880 reisde Tetary alleen als contractarbeider van India naar Suriname. Ze was moslim en in India op jonge leeftijd verstoten door haar man. In Suriname kwam ze in dienst van de plantage ‘Zorg en Hoop’. Tussen 1873 en 1916 kwamen in Suriname Hindoestaanse arbeidsmigranten tientallen keren in opstand tegen de arbeidsomstandigheden op de plantages waar zij werkten. In 1884 organiseerde Tetary een opstand samen met contractarbeider Ramjanee, waarbij zij streden voor de beloofde betaling en een menswaardig bestaan. De vrouwelijke contractanten namen onder leiding van Tetary volledig deel aan de strijd. Nadat de opstand na twee dagen werd neergeslagen, liet het koloniaal bestuur Tetary en zeven anderen ter dood brengen. In 2017 kreeg Janey Tetary in Paramaribo een standbeeld.

Virginia Gaai

Virginia Dementricia, later Virginia Gaai (1842-1867), was een slaafgemaakte die op Aruba in opstand kwam tegen haar eigenaren. Zij overtrad meermalen de haar opgelegde regels en werd daarvoor elke keer met dwangarbeid gestraft. In 1859 probeerde ze weg te lopen wat mislukte en resulteerde in meer zware arbeid en een celstraf. Snel na haar vrijkomen werd Virginia weer opgepakt en beschuldigd van ‘straatrumoer en verzet tegen de politie’. Ditmaal kreeg ze een lijfstraf. Haar eigenaar verkocht haar in 1860. Virginia werd in 2005 in een driedelig multimedia-kamerscherm vereeuwigd door de Arubaanse kunstenares Vanessa Paulina. Sindsdien wordt zij beschouwd als een symbool van verzet tegen de slavernij op Aruba.

Boni

Boni (1730-1793) werd geboren als de zoon van een weggelopen slavin, die zich had aangesloten bij de Cottica-Marrons. Eenmaal volwassen nam hij het leiderschap van de Cottica-Marrons over. Hij leidde vanuit Fort Boekoe bij Commewijne in Suriname een guerrillaoorlog tegen het Nederlandse koloniale bewind. Bij aanvallen op plantages maakten zij voorraden, gereedschap en wapens buit én bevrijdden zij vrouwen. Toen in 1772 Fort Boekoe werd ingenomen door de koloniale troepen wist Boni samen met een grote groep marrons te ontkomen en gezamenlijk zetten zij de strijd voort vanuit nieuwe forten aan de grens van Frans-Guyana. In 1793 werd Boni verraden en in zijn slaap vermoord.

Lees ook:

Aha! Daarom heten deze straten in Charlois zo

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. Wij gaan wekelijks op zoek naar de oorsprong van b...

Hoe zegt u? 8 x onmogelijke straatnamen in Rotterdam

‘Hoe zegt u?’ Niet iedereen woont in de Klaproosstraat of op de Bergweg. Er zijn genoeg mensen die h...
stadsprojecten Rotterdam

Deze 8 plannen maken Rotterdam de komende jaren nóg toffer

De komende jaren investeert de gemeente Rotterdam 233 miljoen euro in verschillende stadsprojecten. ...

adv.