Sander de Kramer dook achter de schermen bij de gemeenteraad en dit is wat hem opviel

Aangeboden door Griffie, gemeente Rotterdam

Sander de Kramer Ellen Verkoelen Gemeenteraad Rotterdam Coolsingel 40 serie
Sander de Kramer en Ellen Verkoelen (50PLUS) | Still: Coolsingel 40

Weet jij eigenlijk wat er allemaal gebeurt bij de Rotterdamse gemeenteraad? Er zijn maar weinig mensen die daar een goed beeld van hebben, terwijl toch alle grote beslissingen over onze stad hier worden genomen. Vandaar dat journalist en presentator Sander de Kramer het hoog tijd vond om – mét camera – achter de schermen van het stadhuis te duiken. De leuke, interessante docuserie Coolsingel 40 is het resultaat.

We spraken Sander over zijn redenen om aan de documentaire mee te werken en over de dingen die hem zijn opgevallen.

Eigen invloed

Sander: “Met deze docuserie wil ik mensen laten zien dat je als ‘gewone’ Rotterdammer ook invloed kan hebben op het stadhuis. Bijvoorbeeld door fracties aan te schrijven als je een idee hebt of het ergens niet mee eens bent. Zo was ik laatst bij de volkstuinvereniging in Blijdorp. De helft zou worden opgeslokt door voetbalvelden, maar die tuintjes zijn voor sommige Rotterdammers echt hun hele leven. Die mensen hebben dus een brief gestuurd naar alle fracties, van ‘kom nou eens effetjes kijken’. Ze zijn allemaal gekomen en zeiden na dat bezoek: ‘Dit kan niet joh, dit is zo belangrijk voor deze mensen.’ Nu worden die voetbalvelden een stuk opgeschoven. Zo blijkt dus hoe je zelf de boel kunt veranderen.”

Laagste opkomst van het land

“Ik hoop dat Coolsingel 40 laat zien dat jouw stem echt het verschil kan maken, want dat we – met 38,9 procent – de laatste opkomst stemmers hadden van het hele land, vind ik bizar. Heel veel Rotterdammers hebben geen idee wat er in het stadhuis gebeurt, terwijl elke beslissing die daar genomen wordt ons aangaat. Ik denk dat het heel belangrijk is om te weten wie ons vertegenwoordigen en wat die mensen precies doen.”

Lees verder onder de promovideo >

Verrassende ontdekkingen

“Ik volg de politiek al vele jaren, met name de lokale, dus wat dat betreft wist ik al vrij veel. Maar er zijn nog altijd dingen die je verbazen. Voor mij was dat vooral hoe hard de raadsleden eigenlijk werken. Datzelfde hoor ik van mensen die de eerste afleveringen hebben gezien. Zo vertelt gemeenteraadslid Tjalling Vonk in de serie dat hij zijn gezin en zichzelf een beetje verwaarloosd heeft sinds hij in de raad zit. Vroeger liep hij marathons, nu is hij fysiek veel minder sterk omdat hij zo veel zittend werk doet en minder sport. Je bent vier jaar lang gewoon nauwelijks thuis.”

Mensen met hart voor de stad

“Er wordt vaak geroepen dat de lokale politici zakkenvullers zijn en dat ze er voor zichzelf zitten, terwijl het gewoon echt mensen zijn met hart voor de stad. Ze werken zich het snot voor de ogen. Als je alleen al ziet hoeveel dossiers ze moeten lezen… Ongelooflijk, zo veel pagina’s. Zeker als je een eenmansfractie bent. Ga er maar aanstaan! Je moet natuurlijk overal over kunnen meepraten. En dan is het ook nog eens een parttime baan die totaal niet dik betaald wordt, terwijl het voor een stad als Rotterdam eigenlijk een fulltime baan zou moeten zijn.”

Gladde rug en positieve energie

“Iets anders dat me verbaasde, is het feit dat ze bijna allemaal wel lelijke dingen naar hun hoofd kregen tijdens het flyeren. Iemand werd zelfs achtervolgd. Dan denk ik bij mezelf: man… Dat verdient niemand. Zeker niet de mensen die zo hard werken, met de beste intenties voor de stad. Als je dit werk doet, moet je echt een gladde rug hebben. Los van elkaar vertelden de raadsleden dat het nu al harder is dan vier jaar geleden. Daarom verbaasde ik me extra over de positieve energie waarmee ze zich erin kleunen, met de gedachte ‘ik ga deze stad mooier, leuker en beter maken.'”

Lees verder onder de afbeelding >

Coolsingel 40 documentaire serie gemeenteraad Rotterdam stadhuis
Still: Coolsingel 40

45 ‘bazen van de stad’

“Toen de plannen voor de serie gemaakt werden, stond iedereen er meteen voor open om mee te werken. De raadsleden wilden juist graag laten zien wat ze allemaal doen. Ze zijn er trots op. Ze zijn met z’n 45’en als het ware toch de baas van de stad. Ik heb trouwens ook respect voor de enorme druk waaronder ze werken en vond het interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan. Het gaat tenslotte over miljarden en met elke beslissing bepalen ze welke kant de stad op gaat.”

Van voormalig dakloze tot marktkoopman

“Ondanks dat er van mij nog wel wat écht jonge mensen bij mogen, is het mooi om te zien dat de gemeenteraad een dwarsdoorsnede van de stad is. Mieke Megawati Vlasblom is bijvoorbeeld dakloos geweest. Ontzettend belangrijk dat er iemand is die de daklozen kan vertegenwoordigen. Die vanuit haar eigen ervaring kan praten over hoe het is om aan de zijlijn van de maatschappij te moeten staan en tegen het systeem te moeten vechten. Een ander, Benvenido van Schaik, is ondernemer en heeft jarenlang op de markt gestaan. Die weet op zijn manier weer zó veel van de stad en de mensen.”

Verbaal vuurwerk

“In de raad kan het echt verbaal vuurwerk zijn, tussen de leden. Ze gaan erin met gestrekt been en noppen vooruit. Maar wat me opviel, is dat het daarna ook echt klaar is. Dan drinken ze gewoon lekker een kopje koffie of een biertje samen. Ze blijven in dialoog met elkaar en soms laten ze zich uiteindelijk toch overtuigen door een ander standpunt. Hartstikke goed!”

De eerste drie afleveringen van Coolsingel 40 zijn een tijdje terug al uitgezonden. Die kijk je terug op de website van RTV Rijnmond. De volgende twee uitzendingen zijn op dinsdag 3 mei en dinsdag 10 mei, vanaf 17.30 uur op RTV Rijnmond. Ook deze afleveringen kun je achteraf terugkijken op de website.

Griffie, gemeente Rotterdam

Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam

Meer informatie

Griffie, gemeente Rotterdam

Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Rotterdam gaat los in juli! Dit zijn de leukste festivals deze maand”

Rotterdam gaat los in juli! Dit zijn de leukste festivals deze maand

Aangeboden door Uitagenda Rotterdam

Ga naar “Drugs laten testen in Rotterdam: hier kan het anoniem en gratis”

Drugs laten testen in Rotterdam: hier kan het anoniem en gratis

Ga naar “Blauwalg in de Kralingse Plas: Saskia vertelt wat de status is (VIDEO)”

Blauwalg in de Kralingse Plas: Saskia vertelt wat de status is (VIDEO)

saskia kralingse plas journaal

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99”

Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99”

Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “alle damesmode 2+1 gratis € 15,00”

alle damesmode 2+1 gratis € 15,00

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Keukenpersoneel en bediening”

Keukenpersoneel en bediening

 • by Jarmusch
 • Fulltime/Parttime
by Jarmusch vacaturesby Jarmusch vacatures

Topper

Ga naar “Medewerker Testen Corona | GGD Rotterdam / Drechtsteden”

Medewerker Testen Corona | GGD Rotterdam / Drechtsteden

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Rotterdam verkoopadviseur”

Rotterdam verkoopadviseur

 • totaalBED Rotterdam
 • Parttime
totaalBED Alexandrium
Ga naar “Orderpicker of logistiek medewerker Rotterdam”

Orderpicker of logistiek medewerker Rotterdam

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
UBN Uitzendbureau Rotterdam
Ga naar “Klantenservice medewerker Makro”

Klantenservice medewerker Makro

 • Timing Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Funeral Fair Festival 2022”

Funeral Fair Festival 2022

 • Funeral Fair Festival
 • Van 2 jul t/m 3 jul

Topper

Ga naar “Blijdorp Festival”

Blijdorp Festival

 • 6 augustus 2022
Blijdorp Festival
Ga naar “Swan Market”

Swan Market

 • 17 juli 2022
swan marketswan market
Ga naar “Metropolis Festival”

Metropolis Festival

 • 3 juli 2022
Metropolis festivalMetropolis festival
Ga naar “North Sea Jazz 2022”

North Sea Jazz 2022

 • Rotterdam Ahoy
 • Van 8 jul t/m 10 jul
North Sea Jazz Rotterdam