Rotterdam herdenkt! Lees hier wat je moet weten

Door Wouter Vocke 14 mei 2018

Rotterdam herdenkt vandaag, op maandag 14 mei, dat de stad 78 jaar geleden werd gebombardeerd door de Duitsers. In de bommenregen en de daaropvolgende brand kwamen meer dan 850 mensen om het leven en raakten 80.000 mensen dakloos.

Natuurlijk is dit iets om bij stil te staan. Elk jaar word het bombardement dan ook herdacht, bijvoorbeeld op in LantarenVenster en in de Laurenskerk. Hieronder lees je over de belangrijkste herdenkingen en wat je moet weten.

Statenweg

Van 10.00 tot 10.30 uur is de herdenking met kranslegging door Burgemeester Aboutaleb bij het monument aan de Statenweg. In de woning aan de Statenweg 147 werd op 14 mei 1940 het Duitse ultimatum overhandigd, waarin stond dat de stad zich moest overgeven aan de Duitsers.

Plein 1940

Bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ op Plein 1940 vindt vanf 13.00 uur de centrale herdenking van het bombardement plaats, hierbij legt de burgemeester een krans. Van 13.29 tot 13.39 uur luiden alle kerkklokken binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement.

Het volledige programma van alle activiteiten in de stad kun je in dit document lezen.

Brandgrens

Wat zijn toch die rode en groene lampjes in de straten van Rotterdam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...

Meer over

Doen Gemeente

adv.