Rotterdam herdenkt op 14 mei het bombardement: dit moet je weten

Door Wouter Vocke 14 mei 2019

79 jaar geleden vernietigden ruim 150 Duitse bommen het hart van Rotterdam. Op dinsdag 14 mei vinden er twee herdenkingen plaats waarin Rotterdam het bombardement herdenkt.

Maar liefst zo’n 80.000 Rotterdammers raakten hun huis kwijt door de bommen en de vuurzee die erop volgde – en bijna 900 mensen kwamen om. De bommen (bijna 100.000 kilo) werden gedropt door zo’n vijftig Duitse bommenwerpers. De aanval duurde nog geen kwartier, maar de gevolgen waren verschrikkelijk.

Eerste herdenking

De eerste herdenking van het bombardement vindt plaats aan de Statenweg (bij het monument voor Statenweg 147). Deze bijeenkomst begint om 10.00 uur. Het huis aan de Statenweg 147 was het hoofdkwartier van de Nederlandse troepen in Rotterdam. De Duitsers overhandigden in de ochtend van 14 mei in dit huis een brief aan de Nederlandse kolonel Scharroo. Het Duitse dreigement was: ‘Geef u over of uw stad wordt vernietigd’. Het bombardement vond plaats op het moment dat de Nederlanders en de Duitsers nog met elkaar in gesprek waren over de overgave van Rotterdam.

Tweede herdenking

De centrale stadsherdenking van het bombardement op Rotterdam is vanaf 13.00 uur op Plein 1940 bij het monument ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine.
Burgemeester Aboutaleb houdt bij beide herdenkingen een toespraak. Er zijn kransleggingen en twee minuten stilte. Van 13.27 uur tot 13.39 uur luiden alle kerkklokken binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement.

Lees ook:

Brandgrens

Wat zijn toch die rode en groene lampjes in de straten van Rotterdam?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...

31 maart 1943: het vergeten bombardement van Rotterdam

Deze gebouwen in Rotterdam speelden een belangrijke rol in WOII

adv.