Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een basisschool zoeken in Rotterdam: inschrijven, wachtlijsten en meer

Door Wouter Vocke 7 november 2019

Als kersverse vader of moeder geniet je elke dag met volle teugen van je kindje. Maar voor je het weet moet hij of zij alweer naar school! Wanneer is dat precies? Hoe vind je een basisschool in Rotterdam? Zijn er wachtlijsten? En wat kost het? Zo. Veel. Vragen! Wij zetten alle info op een rijtje.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Basisscholen in Rotterdam

In Rotterdam zijn er maar liefst 191 basisscholen, verdeeld over alle wijken en buurten van de stad. Van deze 191 scholen zijn er 65 openbaar, 60 protestant christelijk en 42 katholiek. Er zijn 17 scholen met bijzonder onderwijs, hieronder vallen bijvoorbeeld tweetalige en islamitische scholen.

Er zit dus altijd wel een basisschool bij je in de buurt, zoals je hierboven kunt zien. Neem eens een kijkje, wie weet hebben ze binnenkort wel een info-avond!

Wat voor onderwijsmethode kies je?

Welke methode past volgens jouw gevoel het best bij je kind? Da’s ook niet geheel onbelangrijk! In Rotterdam zijn er bijvoorbeeld 9 montessorischolen, 8 Daltonscholen en 7 scholen die volgens het jenaplan werken. Meer weten over de verschillende onderwijssystemen? Klik dan hier.

Speciale aandacht

Misschien is jouw kind een langzamere leerling of juist een snellere leerling. Of hij heeft leerproblemen of gedragsstoornissen. Dat weet je nu misschien nog niet, maar ga wel nu alvast na of de school in zo’n geval oplossingen heeft.

Basisschool Rotterdam
Basisschool de Globetrotter in Rotterdam Zuid. | Foto: ANP

Wanneer moet je kind naar school?

Ieder kind in Nederland is leerplichtig wanneer het de leeftijd van 5 jaar heeft. Je kind moet naar school op de eerste dag van de nieuwe maand na de 5e verjaardag. Bijvoorbeeld: als je dochtertje in september 5 wordt, moet zij op 1 oktober voor het eerst naar school.

Liever vroeger beginnen? Dat kan. Je kind kan namelijk al vanaf 3 jaar en 10 maanden een paar dagen op school meelopen om alvast te wennen. En als hij of zij 4 jaar wordt, kan hij of zij al volledig naar school.

Basisschool
Basisschool ’t Landje in Rotterdam | Foto: ANP

Wanneer schrijf je je kind in?

Je hoort wel eens verhalen dat je je kind(eren) zo snel mogelijk moet inschrijven; dit valt mee. Je kunt je kind namelijk pas bij een basisschool inschrijven als ze 3 jaar zijn geworden. Hierna heeft de school zes weken de tijd om te reageren. De school beslist of je kind wordt toegelaten en laat dat schriftelijk weten.

Wachtlijsten en loting

Zijn er wachtlijsten bij basisscholen? Ja, maar daar zijn geen exacte cijfers van. Sommige basisscholen in Rotterdam hebben een wachtlijst, anderen niet. Weer andere scholen werken via een loting. Vaak is het gewoon: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dus verdiep je in verschillende basisscholen en schrijf je kind in zodra hij of zij 3 jaar oud is.

Wijkgebonden scholen

In sommige gemeenten in Nederland werken ze met wijkgebonden scholen. Dat wil zeggen dat je kind naar een school moet in een bepaalde straal van waar je woont – of in dezelfde wijk. In Rotterdam geldt dit niet. Als jij bijvoorbeeld in Blijdorp woont, hoeft je kind niet per se naar een basisschool in Blijdorp. Maar goed, dat is natuurlijk wél praktisch!

Wat kost de basisschool?

Goed nieuws: de overheid betaalt de kosten voor het basisonderwijs van jouw kind, inclusief alle materialen zoals boeken. Gelukkig maar, want een jaartje basisschool kost al gauw zo’n €5.000,- per kind!

Kinderen van basisschool ’t Landje | Foto: ANP

Vrijwillige ouderbijdrage

Sinterklaas- en kerstfeestjes, schoolreisjes, sportdagen, schooltuintjes: het hoort er allemaal bij op school. Om de kosten voor dit soort extra activiteiten te dekken, wordt op iedere school een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd. Dit verschilt per school.

BSO

Buitenschoolse opvang (BSO), soms ook naschoolse opvang genoemd, is een verzamelnaam van alle professionele kinderopvang die geregeld wordt voor schoolgaande kinderen buiten de schooltijden.

Basisschool
Foto: ANP

Wettelijk verplicht

Je kind wordt opgevangen in een groep van maximaal 30 kinderen. Basisscholen zijn sinds 2007 wettelijk verplicht zich in te spannen om buitenschoolse opvang tussen 7.30 uur en 18.30 uur aan te bieden op doordeweekse dagen. Basisscholen maken afspraken met instellingen voor kinderopvang, sportverenigingen of bijvoorbeeld scouting. Op kinderopvangkaart.nl kun je zien welke kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanglocaties en gastouderbureaus er in jouw buurt zijn.

Kosten

Het maximale uurtarief voor buitenschoolse opvang is €6,89 per uur (2019). Werken jij en je partner? Of ben je een alleenstaande ouder die werkt of een opleiding volgt? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Meer info kun je vinden op toeslagen.nl.

Waar moet je nog meer op letten?

Basisschool
Kinderen van basisschool ’t Landje op de laatste dag voor de zomervakantie | Foto: ANP

Zo! Je hebt eindelijk uitgevogeld waar je jouw kind misschien naar school wil brengen. Je lijstje met favorieten is klaar. Dan zijn er ook nog een paar aandachtspunten die je wellicht belangrijk vindt. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet het schoolplein eruit? Zijn er speeltoestellen en is er voldoende groen?
  • Hoe is het overblijven geregeld?
  • Wat voor uitjes organiseert de school?
  • Wat is de reistijd?
  • Hoe hoog is de vrijwillige bijdrage?

Nog een tip: iedere basisschool heeft het hele jaar door open dagen en informatieavonden. Ga er eens langs!

Lees ook:

Villa Zebra

5 x de leukste musea voor kinderen in Rotterdam

Wie bij kinderen en musea denkt aan saaie schooluitjes loopt echt een beetje achter, want kunst en k...

Insider tip: elke maand mét zonder kinderen eten bij De Machinist

6 x de leukste speelgoedwinkels in Rotterdam

Peggy opende een kinderboekwinkel in Blijdorp: ‘Ik vind het nú al geslaagd!’

MAG DAT: wanneer mag een kind zonder zitje achterin de auto?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.