Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: zomaar een afbeelding van de Erasmusbrug gebruiken?

Door Wouter Vocke 3 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze keer: kun je zomaar een afbeelding van de Erasmusbrug gebruiken?

Supermooi ding natuurlijk, die zwaan. Trots van Rotterdam, zouden we zelfs durven zeggen! Hartstikke leuk ook om plaatjes van te schieten, maar… Het schijnt dat de ontwerper van de brug auteursrechten heeft op het enorme bouwwerk! Mag je er dan zomaar een foto van delen?

Auteursrecht

Ergens in 2004 kwam de Erasmusbrug in het nieuws omdat de ontwerper van de brug, Ben van Berkel, in de openbaarheid bracht dat hij vond dat er einde moest komen aan het ‘misbruik’ van zijn ontwerp. De brug (die geopend was in 1996) werd veelvuldig afgebeeld op kalenders en posters. Volgens hem rust er op dit soort ontwerpen ook auteursrecht; als mensen foto’s of schaalmodellen willen verkopen, moeten zij dus toestemming vragen aan de auteursrechthebbende en een vergoeding betalen.

Waterbus
Foto: Rotterdam Branding/Ossip van Duivenbode

Mag wel/Mag niet

We hebben goed nieuws voor je: voor zover bekend geldt dit soort van auteursrecht alleen als bijvoorbeeld de foto commercieel wordt geëxploiteerd of als logo wordt gebruikt. Met andere woorden: als je hem dus bijvoorbeeld op een poster of kalender wil gebruiken, of een miniatuur-Erasmusbrugje wil produceren en verkopen, moet je toestemming van Ben krijgen. Maar dat geldt dan niet als je bijvoorbeeld een luchtfoto van de Kop van Zuid op je foto zet. Samengevat:

  • Je mag close ups en details van de Erasmusbrug niet commercieel gebruiken zonder toestemming.
  • Wanneer je de Erasmusbrug in zijn context fotografeert (dus met omgeving) mag het wel commercieel gebruikt worden zonder toestemming.

Voor particulier gebruik is er natuurlijk niets aan het handje. Gelukkig maar! Kun jij je nog steeds uitleven op Instagram zonder een claim aan je broek te krijgen!

Lees ook:

RET

MAG DAT: je fiets meenemen in de tram of in de metro?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

MAG DAT: potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

MAG DAT: duiven oplaten als je gaat trouwen in Rotterdam

adv.