Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: in Rotterdam fietsen als je een paar biertjes ophebt?

Door Wouter Vocke 7 november 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je eigenlijk wel dronken op de fiets zitten?

Ga je een avondje stappen of biertjes drinken in de kroeg, dan is het handiger om de auto thuis te laten. De fiets is vaak een prima optie, helemaal als je bang bent dat je de laatste tram of metro mist. Maar… Mag je eigenlijk wel dronken fietsen? Vroeger zeiden wij altijd tegen elkaar: “Laat je rijbewijs maar thuis, dan kan die niet ingenomen worden.” Want wij dachten dat de politie ook je rijbewijs kan innemen wanneer je dronken op de fiets zit. Is dat zo? Kan de politie je rijbewijs afpakken?

Fietsen en alcohol

Na een paar bakkies op de fiets naar huis? Beter niet. Je mag namelijk niet onder invloed van alcohol fietsen. Als fietser neem je ook deel aan het verkeer, en alcohol en verkeer gaan niet echt samen. Plus, het is natuurlijk ook niet echt veilig! Je kunt natuurlijk jezelf verwonden door de bocht verkeerd te nemen en in de bosjes te eindigen maar je kunt ook tegen andere mensen of een geparkeerde auto aanfietsen. Komt toch hard aan.

0,5 promille

Op de fiets mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, dat zijn zo’n twee drankjes. Op de bromfiets of trekker is het limiet zelfs 0,2 promille – nog niet één drankje. De politie zal niet zomaar blaastesten op het fietspad uitvoeren, maar wanneer het te gevaarlijk wordt kun je zeker een boete krijgen (€100,-) en een rijverbod van een paar uur voor de auto. Je rijbewijs wordt niet ingenomen.

Lopen

Oké, het is duidelijk: je mag geen voertuig besturen als je dronken bent, dus gaan we maar lopen! Toch? Nee, weer niet goed. Officieel mag je helemaal niet dronken op de openbare weg zijn, je kunt daar een boete van €95,- voor krijgen. Gelukkig geeft de politie daar geen prioriteit aan, alleen als je vervelend bent en anderen lastig valt.

Bron: Rijksoverheid, Politie

Lees ook:

RET

MAG DAT: je fiets meenemen in de tram of in de metro?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

MAG DAT: een mes kopen bij een kookwinkel en daarmee over straat lopen?

MAG DAT: wanneer mag een kind zonder zitje achterin de auto?

MAG DAT: in Rotterdam je huis als Airbnb verhuren

Meer over

Gemeente

adv.