MAG DAT: zomaar spijbelen voor het klimaat donderdag 7 februari?

Door Faayyaaz van Dijk 6 februari 2019

Spijbelen voor het klimaat, ja het is een ding. Jongeren zijn opgeroepen om donderdag 7 februari naar het Malieveld in Den Haag te komen om de regering op te roepen iets aan het klimaatprobleem te doen. Hartstikke goed wanneer jongeren zich druk maken om het klimaat, maar mag dat zomaar? Spijbelen om te gaan protesteren?

Klimaatspijbelen

Nu al hét woord van 2019: klimaatspijbelen. De actie is ontstaan in België, waar ruim 3000 leerlingen in Brussel de straat op gingen. Dit in navolging van de internationale beweging School strikes for climateSchool Strikes 4 Climate of Fridays for Future, gestart in augustus 2018 door Greta Thunberg. In België waren de eerste acties op 10 januari 2019.

Nederland

Ook in Nederland willen scholieren nu gaan staken voor het klimaat. Het begon als initiatief van de Haagse scholier Stijn Warmenhoven (16) van de Daltonschool voor havo, vwo en gymnasium. Ondertussen hebben ruim 7000 scholieren aangegeven te gaan spijbelen voor het klimaat. Of er daadwerkelijk zoveel scholieren naar het Malieveld komen, is nog even de vraag.

Onderwijsminister Arie Slob is ertegen dat scholieren spijbelen voor het klimaat, maar verboden is het niet. Toch mogen scholieren niet zomaar spijbelen en niet komen opdagen voor school. “Leerlingen moeten van tevoren toestemming vragen met een duidelijke reden voor de staking. Vervolgens hebben ze ook toestemming nodig van hun ouders en moeten ze met een foto kunnen aantonen dat ze er zijn geweest”, vertelt Nick van Rookhuijzen van De GSG Leo Vroman. Volgens de leerplichtwet mogen scholieren tot en met 16 jaar alleen spijbelen met toestemming van de schoolleiding of hun ouders. Oudere scholieren mogen spijbelen als ze een schriftelijk verzoek hebben ingediend. Docenten mogen aankomende donderdag niet staken en moeten dus gewoon les geven.

Lees ook:

hoverboard

MAG DAT: met een hoverboard op de openbare weg rijden?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Verboden fietsen te plaatsen

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Je hebt ze vast wel eens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het ra...

MAG DAT: met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...
Blowen

MAG DAT: een joint opsteken op straat in Rotterdam?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Pizzadoos

MAG DAT: je vette pizzadoos bij het oud papier gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.