Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, zomaar bramen plukken in de Rotterdamse natuur?

Door Wouter Vocke 14 augustus 2020

Het is augustus en dat betekent dat de bramen, vlierbessen en andere heerlijke bosvruchten rijp zijn. In Rotterdam groeien ze gewoon in het wild, bijvoorbeeld in het Vroesenpark en het Zuiderpark. Je kunt ze dus lekker zelf gaan plukken. Maar mag dat eigenlijk wel?

Ja, dat mag! Maar wel met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je emmers vol mee naar huis neemt of dat je je oogst verkoopt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar, zoals Staatsbosbeheer, een plukbeperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken.

Boete

Een klein bakje mee en lekker plukken mag dus, maar let wel op. Het is niet de bedoeling dat je van de paden afgaat. Je zou de natuur kunnen beschadigen en als je betrapt wordt kun je een boete krijgen. Boswachter Henk Suurbach (van het Kralingse Bos) vertelde ons dat hij wel eens mensen heeft weggestuurd die bomen beschadigden door grote stokken erin te gooien, waardoor de hazelnoten naar beneden vielen. Ze kregen geen boete, maar de stokken werden wel in beslag genomen.

Waar moet ik verder op letten?

Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Vruchten die onder kniehoogte hangen kun je soms beter helemaal niet opeten. Hier kan namelijke de vossenlintworm inzitten, die uit de urine van een vos komt. Deze vossenlintworm is erg gevaarlijk voor mensen; als je besmet raakt kun je zelfs overlijden. Pas dus op! En ja, in Rotterdam komen ook vossen voor, hoewel die hoogstwaarschijnlijk niet besmet zijn.

Lees ook:

Handig, leuk en o zo lekker: de Wildplukwijzer

In Rotterdam groeien er heel wat kruiden en vruchten gewoon in het wild, bijvoorbeeld in het Vroesen...
Zwam

Let op: deze 7 gevaarlijke paddenstoelen kun je absoluut niet wildplukken

In de Rotterdamse parken zijn jullie gek op alle verschillende soorten paddenstoelen die hier groeie...
Henk Suurbach

Boswachter Henk: ‘Er wordt hier van alles gedumpt, een keer zelfs een geit’

Henk Suurbach (57) is boswachter in het Kralingse Bos. Hij was laatst nog te zien in het nieuws toen...

adv.