Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: verkleed als Sinterklaas (of Piet) over straat in Rotterdam?

Door Wouter Vocke 5 december 2019

Soms weten we eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Nu het 5 december is vroegen we ons af… Mag je eigenlijk wel met een Sinterklaas-outfit over straat? En als zwarte Roetveeg Piet?

Het klinkt misschien gek, maar in sommige plaatsen is het dus echt verboden of hebben ze strenge regels! Check Deventer bijvoorbeeld. Hier is het dus verboden om voor de intocht als Sinterklaas verkleed over straat te gaan. En op 5 december na middernacht moet je tabberd ook weer opgeborgen zijn, als je dan als Goedheiligman buiten loopt riskeer je een boete. Of er ook daadwerkelijk boetes uitgedeeld zijn lijkt ons sterk, maar toch.

Niet verboden

In Rotterdam hebben we nergens kunnen vinden of het verboden is om verkleed als Sinterklaas buiten te lopen. Al zou het natuurlijk wel een beetje gek zijn om een paar dagen ná 5 december over straat te gaan met een mijter op. In de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Rotterdam staat niets over Sinterklaas. Ook navraag bij Stadsbeheer leverde ons geen duidelijk antwoord op. Dus als jij verkleed als Sinterklaas over straat wil lopen: helemaal prima.

Zwarte Piet wel/niet

Er is de laatste jaren nogal wat ophef over de vrolijke knecht van Sinterklaas. Tenzij je onder een steen hebt geleefd, heb je hier vast wat van meegekregen en iedereen heeft er een mening over. Bij de officiële intocht van Sinterklaas in het centrum van Rotterdam zijn er sinds 2019 geen Zwarte Pieten meer te zien – maar roetveegpieten. Dit betekent niet dat Zwarte Piet verboden is. Je mag ‘gewoon’ verkleed als Piet met een zwart of bruin geschminkt gezicht over straat lopen. Bij kleinere, lokale optochten zoals bijvoorbeeld in Hillegersberg en Ommoord waren er in 2019 nog Zwarte Pieten te zien. Zo lang het niet verboden is, mag dit dus. Of je het wil is het tweede…

Lees ook:

Foto’s! Zo gezellig was de intocht van Sinterklaas in Rotterdam 2019

Sinterklaas is weer in het land! Dit jaar kwam de Sint met al zijn Pietjes aan met de stoomboot Spid...

Dag sinterklaasje, hallo kerstsfeer in de stad (VIDEO)

MAG DAT: met knipperende lampjes fietsen in Rotterdam?

adv.