Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: stickers plakken op voorwerpen in de stad?

Door Wouter Vocke 14 november 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je stickers plakken op voorwerpen in de stad?

Kijk eens op verkeersborden, stoplichten en lantaarnpalen, dikke kans dat daar een sticker op zit. Plakplaatjes met grappige teksten, reclame voor bekende zaken, stickers die bezoekers naar een website willen trekken of een mini-affiche voor een feest in de stad. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een sticker van.

Mag dat?

Misschien wil je zelf ook stickers plakken in Rotterdam. En lijkt het je tof om op zo’n goedkope en laagdrempelige manier te laten zien wat je voor de stad betekent. Eén ding is dan wel belangrijk om te weten: dit mag niet.  In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat het verboden is de weg of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de weg zichtbaar is te bekrassen, beplakken of te bekladden (Artikel 2:42 onder het kopje ‘Plakken en kladden’). Onder bekladden valt dus ook beplakken. En in dit geval worden gedeeltes van de weg (lantarenpalen en fietsstoplichten bijvoorbeeld) beplakt met stickers. Stickers plakken ziet de gemeente namelijk net als posters in de stad hangen. Dat mag ook niet zomaar, want je hebt eerst een vergunning nodig.

Boete voor stickers plakken

Plak je toch ergens anders een sticker? Dan kan dat een duur grapje worden. Je kunt een boete krijgen van €140,- lazen wij op boetes.nl. Als plaatjesplakker moet je de sticker ook weer weghalen. Geen zin in? Dan krijg je nóg een rekening thuis gestuurd.

MAG DAT?

fiets

MAG DAT: in Rotterdam fietsen als je een paar biertjes ophebt?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

MAG DAT: een mes kopen bij een kookwinkel en daarmee over straat lopen?

MAG DAT: hazelnoten en kastanjes plukken in de Rotterdamse parken?

MAG DAT: je fiets meenemen in de tram of in de metro?

MAG DAT: zomaar een afbeelding van de Erasmusbrug gebruiken?

Meer over

Gemeente

adv.