Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

Door Wouter Vocke 12 september 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mogen ‘vieze’ potjes in de glasbak?

Bij een Hollands prakkie hoort natuurlijk appelmoes, bij een patatje wil je mayonaise en als je een croissant eet komt er een potje jam op tafel. Die potten met appelmoes, mayo en jam raken op een gegeven moment leeg en zijn ze klaar voor de glasbak. Hoe schoon moeten de potjes dan eigenlijk zijn? Of kun je ze zo in de glasbak mikken?

Te veel moeite

Je bent vast niet de enige die het te veel moeite vindt om de potjes schoon te maken en de pot, inclusief resten, in de glasbak gooit. Maar anderen wassen het potje af in de vaatwasser of onder een hete kraan. Maar wie doet het nou ‘goed’?

Welles of nietes?

Eigenlijk maakt het niet veel uit hoe jij jouw glas in de glasbak gooit. De glasrecycling heeft de potten het liefst ‘schraapschoon’ of ‘schudleeg’, maar een groot probleem is het organisch afval (de restjes) niet. Die eetresten kunnen namelijk van de glasscherven gehaald worden, door de scherven eerst te drogen en daarna de tot stof geworden resten eraf te blazen.

Niet onder de hete kraan

De campagne ‘Glas in ’t bakkie’ roept iedereen op om de potjes niet met heet water af te wassen, voordat ze in de glasbak gaan. Zij zien het als ‘onnodig gebruik van energie’. Conclusie: je hoeft jouw potjes dus niet af te wassen voordat ze in de glasbak gaan. En daarnaast draag je ook een steentje bij aan een beter milieu.

Lees ook: 

MAG DAT: je kapotte wijnglas of lasagneschaal in de glasbak gooien?

Nadat jij en je familie genoten hebben van een heerlijke lasagne moet het hele spul natuurlijk de va...

MAG DAT: je vette pizzadoos bij het oud papier gooien?

MAG DAT: kippenbotjes bij het gft-afval gooien?

MAG DAT: kassabonnetjes bij het oud papier gooien?

Meer over

Gemeente

adv.