MAG DAT: in Rotterdam een wensballon oplaten?

Door Wouter Vocke 6 december 2018

Je bent getrouwd en je wil een wensballon de lucht in sturen, het liefst met het hele bruidsgezelschap. Of je wilt iemand herdenken door een sky lantern op te laten.  Maar mag dat eigenlijk wel? We zochten het uit.

Niets in de APV

In de decembermaand zie je ze sowieso vaker voorbijkomen, van die gezellige wensballonnen. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Rotterdam zegt alleen helemaal niets over die dingen! Dat is gek, want alles wat wel en niet mag staat hier in; van balletje-balletje op straat spelen tot een caravan voor de deur zetten. Gelukkig biedt Rijnmond Veilig antwoord, zij informeren je onder andere over alle grote en kleine incidenten in en om Rotterdam.

‘Fragiel object’

We kunnen er kort of lang over doen, maar wensballonnen (ook wel Thaise ballonnen, ufoballonnen, geluksballonnen, sky lanterns of gelukslampionnen genoemd) zijn hartstikke onveilig. “Het zijn ongeleide projectielen en eens opgelaten heeft men er geen invloed meer op. De wensballon is een fragiel object dat snel kan scheuren of door de invloed van wind als open vuur op ongewenste plaatsen terecht kan komen”, lezen we op Rijnmond Veilig. Ze zijn echter niet verboden!

Maarrrr… je moet minstens 15 kilometer bij een vliegveld vandaan zijn om een wensballon te mogen oplaten zegt Luchtverkeersleiding Nederland. Hierdoor mag je helaas in de meeste delen van Rotterdam, Schiedam, Langsingerland, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en een groot deel van Ridderkerk, Barendrecht, Spijkenisse en Rozenburg geen wensballonnen oplaten. Zestienhoven Rotterdam The Hague Airport is namelijk nooit ver weg.

Brandweer

De brandweer doet ook nog een duit in het zakje. Heb je eindelijk een plek gevonden – minimaal 15 kilometer uit de buurt van een vliegveld – dan moet je ook nog op het volgende letten:

  • Bij een windkracht van meer dan 2 Beaufort (dit betekent dat hoogstens de bladeren ritselen door de wind! Windkracht 1 of 2 komt bijna niet voor in Nederland, In De Bilt waait de wind jaarlijks 95% harder dan windkracht 1. Het aantal momenten waarop het is toegestaan om een wensballon op te laten is dus zeer beperkt – zo’n 18 dagen per jaar)
  • Bij regen of zeer vochtige lucht (bijvoorbeeld mist)
  • In een periode van droogte
  • Door personen jonger dan 18 jaar
  • Binnenshuis (joh 😉 )
  • Wanneer er een object aan wordt bevestigd anders dan een door de importeur bijgeleverde kaart (de kaarten van de importeur moeten namelijk aan een aantal strenge veiligheidsregels voldoen)
  • Wanneer het papier van de ballon beschadigd is
  • In de omgeving van hoge objecten (huizen, bomen, etc.)

Duidelijk dus: geen wensballon bij je bruiloft! Tenzij je ergens afgelegen op de Maasvlakte trouwt op een windstille en droge dag (maar niet té droog) en iedereen ouder is dan 18 jaar. Gelukkig zijn er vast genoeg andere opties om de sfeer op te krikken.

Meer MAG DAT:

Pizzadoos

MAG DAT: je vette pizzadoos bij het oud papier gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Vissen

MAG DAT: lekker een hengeltje uitgooien in Rotterdam?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
container

MAG DAT: zomaar een container of steiger voor je deur zetten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.