Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: hazelnoten en kastanjes plukken in de Rotterdamse parken?

Door Wouter Vocke 17 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar (hazel)noten en andere dingen plukken in Rotterdam?

Het is herfst en dat betekent dat de paddenstoelen, kastanjes en hazelnoten weer rijp zijn. In Rotterdam groeien ze gewoon in het wild, bijvoorbeeld in het Vroesenpark en het Zuiderpark. Je kunt ze dus lekker zelf gaan plukken. Maar mag dat eigenlijk wel?

Eigen gebruik

Ja, het mag. Maar wel met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar zoals Staatsbosbeheer een pluk-beperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken.

Een klein doosje meenemen en lekker plukken mag dus, maar let wel op. Het is niet de bedoeling dat je van de paden afgaat. Je zou de natuur kunnen beschadigen en als je betrapt wordt kun je een boete krijgen. Boswachter Henk Suurbach (van het Kralingse Bos) vertelde ons dat hij wel eens mensen heeft weggestuurd die bomen beschadigden door grote stokken erin te gooien – waardoor de hazelnoten naar beneden vielen. Ze kregen geen boete, maar de stokken werden wel in beslag genomen.

Waar moet ik verder op letten?

Noten hangen natuurlijk in bomen. Maar als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Dingen die onder kniehoogte hangen kun je soms beter helemaal niet opeten. Hier kan namelijke de vossenlintworm inzitten, die uit de urine van een vos komt. Deze vossenlintworm is erg gevaarlijk voor mensen, als je besmet raakt kun je zelfs overlijden. Pas dus op! En ja, in Rotterdam komen ook vossen voor, hoewel die hoogstwaarschijnlijk niet besmet zijn.

Kleine side noot: de kastanjes die hier groeien en op de grond liggen zijn niet dezelfde kastanjes die je lekker kunt poffen en eten. Kijk trouwens ook uit met zwammen en paddenstoelen – die zijn natuurlijk niet allemaal eetbaar in Rotterdam. Check daarom altijd even de wildplukwijzer!

Lees ook:

Fietsen parkeren op een brandkraan

MAG DAT: je fiets op een brandkraan parkeren?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: zomaar een afbeelding van de Erasmusbrug gebruiken?

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

MAG DAT: in Rotterdam je huis als Airbnb verhuren

MAG DAT: duiven oplaten als je gaat trouwen in Rotterdam

adv.