Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: frituurvet door je gootsteen wegspoelen?

Door Wouter Vocke 11 juli 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag frituurvet in het riool?

Je kent het wel: feestje, lekker bittergarnituurtje in de (frituur)pan en happen maar. Maar ja, als het feestje is afgelopen en je de dag erna nog een patatje hebt gefrituurd; waar laat je dan je gebruikte frituurvet? In je afvoerputje?

Verstopping

Nee, dat mag dus niet. Gebruikt (frituur)vet hoort niet in het riool thuis, dit zorgt namelijk voor verstoppingen. Het gaat misschien lekker makkelijk door de toiletpot, maar het stolt heel snel zodra het in de riolering terecht komt. Dit kan dan weer tot problemen leiden met de afvoer van afvalwater vanuit jouw woning en die van je buren. Gevolgen: de gootsteen spoelt niet door, het toilet stroomt over… Dat wil je niet! Klik hier voor veel meer info over het riool, het oplossen van problemen en wat er wel en niet doorgespoeld mag worden.

Inleveren!

Speltip 1: bewaar je lege fles van het frituurvet, zonnebloemolie of waar je dan ook in frituurt. Dan kun je nadat je uitgefrituurd bent je vet of olie terug in de fles kieperen en inleveren. De Gemeente Rotterdam zamelt frituurvet en bakolie namelijk in voor hergebruik. Wist je dat van het oude vet en olie biobrandstof gemaakt wordt? Had je niet gedacht hè! En de plastic fles waar die vette drab inzit wordt ook meteen hergebruikt. Twee keer goed bezig dus!

Frituur
Foto: ANP

Waar dan?

Bij alle Rotterdamse kinderboerderijen (ja, echt) en milieuparken, maar ook bij steeds meer supermarkten en sportclubs, staat een gele of blauwe container: deze zijn speciaal voor vet. Klik op deze link voor een overzicht van alle inleverpunten in Nederland.

Frituurvet? Recycle het!

Als vereniging of bedrijf kun je trouwens ook extra geld verdienen door mee te helpen aan een beter milieu! Word inzamelpunt voor gebruikt frituurvet en bakolie: meedoen is makkelijk en levert dus nog geld op ook. Meer info en aanmelden op www.frituurvetrecyclehet.nl.

Lees ook:

MAG DAT: met slippers autorijden?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: slapen in een Rotterdams park?

MAG DAT: lekker een hengeltje uitgooien in Rotterdam?

MAG DAT: een camper of caravan voor je deur parkeren?

adv.