Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een parkeerplaats maken van je eigen voortuin?

Door Wouter Vocke 6 februari 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: MAG DAT? Deze week: Mag je een parkeerplaats maken van je eigen voortuin?

Er is weinig zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Als je nou een voortuin hebt waar je niet zoveel waarde aan hecht, lijkt de oplossing misschien dichtbij: je maakt er gewoon een parkeerplaats van! Maar mag dat zomaar?

Parkeren in de voortuin

Het antwoord op die vraag is niet zo moeilijk te raden: nee, je mag niet zomaar van je voortuin een parkeerplaats maken. Je moet hoe dan ook je plannen van tevoren bij de gemeente melden. Want als je een parkeerplaats maakt in je voortuin, dan maak je eigenlijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg. En daar heb je een vergunning voor nodig. Het aanvragen van de vergunning is niet gratis: dit kost je maar liefst € 281,20.

Gevaarlijke situaties

Als je die vergunning aanvraagt, gaat de gemeente Rotterdam kijken of die nieuwe uitrit geen gevaarlijke situaties oplevert. Ook mag jouw nieuwe voortuinparking de bruikbaarheid van de weg niet in de weg zitten of het openbaar groen aantasten. En het moet natuurlijk ook in het bestemmingsplan van de gemeente passen.

Kan je niet wachten om de stratenmaker de stoeprand alvast te laten vervangen voor een inritband? Het is ook verboden om zonder toestemming wijzigingen aan te brengen aan de weg. En bespreek het natuurlijk ook even met je buren. Misschien vinden zij dat jouw auto in de voortuin hun uitzicht wel verpest en heb je ineens een burenruzie aan je broek hangen.

Aanleg en onderhoud

De gemeente Rotterdam voert de aanleg uit, en onderhoudt de parkeerplaats ook nog eens voor je. Da’s handig! Doen ze dat voor nop? Nou nee. De aanlegkosten bedragen gemiddeld € 4.000,- en die moet je van te voren betalen. Je moet eerst contact opnemen met het gebiedskantoor van Stadsbeheer voor het laten opstellen van een offerte voor de aanleg van de inrit/uitrit. De kosten zijn afhankelijk van de lengte en breedte van de inrit/uitrit en van eventueel te nemen maatregelen.

Lees ook:

Bed & Breakfast

MAG DAT: in Rotterdam je huis als Airbnb verhuren

Er worden steeds meer woningen aangeboden op verhuursites als Airbnb en Wimdu - en steeds meer toeri...

MAG DAT: je lege chipszak bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
Fietsen

MAG DAT: door Rotterdam fietsen als je alcohol hebt gedronken?

'Doe maar een biertje, ik ben toch met de fiets!'  En hoppa: je gaat weer naar huis na een fijne sta...
Drone

MAG DAT: boven Rotterdam met een drone vliegen?

Drone-vliegtuigjes zie je steeds vaker en laten we eerlijk zijn, het levert ook echt prachtige plaat...

adv.