Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een biertje of wijntje drinken op straat in Rotterdam?

Door Wouter Vocke 24 juli 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je met een biertje op straat of een wijntje in het park in Rotterdam? 

Vlak voordat je de kroeg induikt, snel nog even je biertje leegdrinken. Een welbekend BVO’tje (biertje voor onderweg) is geliefd onder vele Rotterdamse café-gangers. Een lekker biertje bij je barbecue in het park…. Lijkt heel onschuldig, maar mag je eigenlijk wel alcohol drinken in het openbaar? Niet overal in Rotterdam.

Niet in het centrum

In de Algemene Plaatselijke Verordering van Rotterdam staat jaren dat het in het centrum verboden is om alcohol op straat te drinken. In Artikel 2:48.2 uit de Rotterdamse APV staat namelijk: “Het is verboden op de weg, die deel uit maakt van een door het college aangewezen gebied, alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.”

Wel fijn, het verbod geldt niet voor:
a. een terras dat deel uit maakt van een inrichting, als bedoeld in artikel 1 van de Drank- en Horecawet;
b. de plaats, niet zijnde een inrichting, als bedoeld onder a, waarvoor een ontheffing geldt

Oftewel: op de terrassen met een alcoholvergunning in de stad mag je dus ongestraft genieten van een drankje, mits je het netjes houdt. Maar dat spreekt eigenlijk voor zich, toch? Cheers!

Andere wijken

Buiten het centrum is het ook verboden om met een open blikje bier rond te lopen in onder andere Delfshaven, Feijenoord, Charlois en Hoogvliet. Het college bepaalt een alcoholverbod wanneer:

“.. personen die zich op de openbare weg – al dan niet in combinatie met drugs – te goed doen aan diverse soorten alcoholica en vervolgens passanten lastig vallen of andere met het gebruik van alcohol samenhangende overlast veroorzaken, zoals luid praten en schreeuwen, onderling ruzie maken en vechten, vervuiling van de omgeving, wildplassen etc.” (Artikel 2:48.1 uit de APV)

Het strand van Nesselande is ook zo’n voorbeeld. Op dat strand vonden ooit rellen met dronken jongeren plaats en omwonenden klaagden over overlast door drankmisbruik, soms is een alcoholverbod dan de enige oplossing. Een typisch geval van de goeden die onder de kwaden moeten lijden. Bij festivals en andere evenementen kan de gemeente ook strenger optreden. De wet geeft het college de mogelijkheid om bijvoorbeeld het gebied rondom het Feyenoordstadion aan te wijzen als gebied waar het verboden is op straat een biertje of een bacardi-cola te drinken.

In de stadsparken

Buiten de zomermaanden is het drinken van alcohol maar in een aantal parken toegestaan: in het Vroesenpark, het Kralingse Bos en het Zuiderpark. In de periode van 1 april tot 1 oktober geldt er echter een uitzondering en mag je in de Rotterdamse parken tijdens je barbecue gerust een biertje of wijntje drinken. Houd het wel gezellig, want overlast door alcohol blijft overal strafbaar.

Dit gebeurt er als je het stiekem toch doet

Mocht je toch gesnapt worden met aangebroken alcohol in je bezit op een plek waar dit niet mag, dan kun je een boete van Stadstoezicht verwachten. Dat kan je tussen de €90,- en €140,- kosten. Als je dan ook nog eens overlast veroorzaakt (lees: te harde muziek bij je chillsessie) krijg je daar ook nog een boete voor. Ai, dat zijn dure slokjes!

Lees ook:

Campers en caravans

MAG DAT: een camper of caravan voor je deur parkeren?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
naaktstrand

MAG DAT: in je blote niksie zonnebaden in Rotterdam?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Kralingse Bos

Barbecueën in de Rotterdamse parken: dit is wat je moet weten

Sateetje, speklapje, lekker worstje erbij en wat gegrilde groenten – barbecueën is niet alleen verru...

adv.