Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geluk bij een ongeluk: Rotterdamse lucht veel schoner vanwege lockdown

Door Frits Klasen 26 juni 2020

Het coronavirus heeft, al dan niet tijdelijk, onze levens veranderd, vaak niet op een positieve manier. Wat echter wel positief veranderd is, is de luchtkwaliteit in Rotterdam. En niet zo’n beetje ook!

In de maanden april en mei van dit jaar was de lucht in Rotterdam een stuk schoner dan in voorgaande jaren. De reden hiervan: de forse afname van het autoverkeer in de stad tijdens de lockdown.

Fors lager

Gemiddeld werd er door Milieudienst DCMR 15 procent minder stikstof gemeten in Rotterdam. Langs drukke wegen was de daling nog groter. Ook de uitstoot van fijnstof en roet was fors lager. Luchtvervuiling is een structureel probleem in Rotterdam.

(Tekst loopt door onder de foto)

Van Brienenoordbrug
File op de A16 | Foto ter illustratie: ANP

Hoewel de luchtkwaliteit in de afgelopen jaren flink verbeterd is, zijn er nog steeds drukke wegen waar de luchtkwaliteitsnormen stelselmatig worden overschreden. Ook in die straten was tijdens de lockdown de lucht aanzienlijk verbeterd, zoals op de Pleinweg en de Statenweg. In geen enkele straat in Rotterdam werden tijdens de lockdown de normen overschreden.

Op de goede weg

Om deze goede lijn door te zetten, neemt het stadsbestuur maatregelen om het verkeer door de stad blijvend te verminderen. Wethouder Arno Bonte (van Duurzaamheid): We stimuleren het autoverkeer dat niet in Rotterdam hoeft te zijn om over de ring te rijden in plaats van dwars door de stad. Dat levert enorme gezondheidswinst op in straten als de ‘s-Gravendijkwal.

Lees ook:

hofplein coolsingel

Prachtige videobeelden! Zo moet het Hofplein eruit gaan zien

We vertelden jullie onlangs al over de prachtige plannen van de gemeente Rotterdam om van onze stad ...
teken rotterdam app

Handig: deze nieuwe app waarschuwt voor teken in Rotterdam

Niet alleen wij, ook teken zijn dol op het mooie weer. In juni en juli slaan de beestjes het vaakst ...
eikenprocessierups

Op deze plekken in Rotterdam zit de eikenprocessierups het liefst

Heb je even niets te doen? Trek er dan op uit met je verrekijker en spot de eikenprocessierups in Ro...

adv.