Lekker je hond uitlaten in Rotterdam? Dit moet je weten

Door Wouter Vocke 22 april 2019
<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Niets is leuker dan lekker met je hond er op uit te gaan! Maar let wel op: bijna overal in Rotterdam moet je hond aan de lijn. Laat je bijvoorbeeld je teckel los lopen op de Lijnbaan? Dan riskeer je een boete van €95,- 

Er zijn echter ook een heleboel uitlaat- en losloopzones. Waar mag je hond even lekker los rennen? En waar mag je helemaal niet komen met je harige vriend? In Rotterdam zijn nogal wat verschillende regels wat betreft honden. Wij zetten hier de belangrijkste regels op een rijtje.

Uitlaat- en losloopzones

Overal door de stad vind je verschillende soorten uitlaatgebieden. Het college van burgemeester en wethouders wijzen de uitlaat- en losloopzones aan, herkenbaar aan speciale borden. De gemeente vernieuwt langzamerhand de borden, want op sommige plekken zijn ze niet goed meer zichtbaar. Op deze pagina van de gemeente kun je per wijk kijken waar je hondje zonder problemen los kan.

Wel, niet, wel, niet.. verwarrend!

(bron: rotterdam.nl)

Eerlijk is eerlijk, soms is het een beetje onduidelijk. Wel los, niet los, opruimplicht, geen opruimplicht… De gemeente Rotterdam heeft veel verschillende soorten zones waar je met je vrolijke vriend terecht kunt. De Kralingse plas en het omliggende bos zijn een goed voorbeeld, hier vind je alle verschillende zones door elkaar. Zo kan het zijn dat je op een stuk strand loopt waar honden zijn toegestaan, maar een stukje verder is het juist weer helemaal verboden voor honden. En een deel van het strand is sowieso van april tot oktober verboden gebied. Het park naast de Euromast is weer een gele zone. Hier mag je hond wel los, maar moet je ook de rommel opruimen. Let dus altijd op wat voor borden er staan! Staat er geen bord? Houd Bello dan voor de zekerheid maar aan de lijn…

In het grootste gedeelte van Het Park (bij de Euromast) mag je hond naar hartenlust los rennen, maar hier geldt wel een opruimplicht. (bron: rotterdam.nl)

Opruimplicht

Niemand houdt van hondenpoep. In heel Rotterdam geldt dan ook een opruimplicht. Laat je Fikkie op de stoep poepen, ruim dit dan op! Doe je dit niet en iemand van Stadsbeheer heeft je in de smiezen? Dan kun je een prent van €140,- krijgen. Op heel veel plekken in Rotterdam hangen gratis plastic (poep) zakjes, dus neem ze gewoon lekker mee.

Er zijn wel uitzonderingen:

  • De opruimplicht geldt niet voor eigenaren van geleidehonden en sociale hulphonden.
  • In veel uitlaat- en losloopzones hoeft je de poep niet op te ruimen. Let op de borden die de zones markeren.

Openbaar vervoer

Gezellig! In alle trams, metro’s en bussen van de RET mag je trouwe viervoeter mee. Helemaal gratis! Zorg er alleen wel voor dat hij of zij is aangelijnd en dat andere reizigers geen last hebben van jouw hond. Maar dat spreekt voor zich, toch?

Hondenbelasting

Wat een regels allemaal. Is er dan ook nog leuk nieuws..? Jazeker! Sinds 1 januari 2018 hoeven Rotterdamse hondenbaasjes geen hondenbelasting meer te betalen. Dat scheelt weer een hele… kluif!

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.