Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoge torens, drijvende parken en een stadsstrand: zo ziet de Rijnhaven er straks uit

Door Anne Klapmuts 30 juli 2020

Een drijvend park langs de kades, nieuwe hoge gebouwen en een permanent strand aan het water: de Rotterdamse Rijnhaven herken je over tien jaar niet meer terug. Door de ligging midden in de stad met kades helemaal rondom, voelt de Rijnhaven bijna als een plein. Met de nieuwe plannen zal dit gebied volledig veranderen.

Gemeente Rotterdam richt de blik op de toekomst met groene stadsprojecten. Door de coronacrisis hebben we allemaal gemerkt dat natuur dichtbij belangrijk is. Een van de plannen die hier voor moet zorgen is het Rijnhavenpark: een park van acht hectare in de haven en langs de kades. Het Rijnhavendistrict is naar verwachting in 2028 klaar.

Rondje Rijnhaven

De Rijnhaven wordt groener door de aanleg van een deels drijvend park: een derde van het water wordt gedempt om plaats te maken voor meer groen. Langs de kades komen grasvelden, bomen en planten waar je helemaal rondom doorheen kunt lopen. Dit rondje Rijnhaven is een nieuwe wandelroute die ook langs het nieuwe stadsstrand gaat. Op dit moment wordt onderzocht of zwemmen hier in de toekomst mogelijk is. Dat is onder andere afhankelijk van het getij en de waterkwaliteit.

Lees verder onder de video >

Nieuwe skyline

Naast meer groen komen er ook zo’n 2.500 nieuwe woningen bij. Tussen de Posthumalaan, het verlengde van de Erasmusbrug, en het water van de Rijnhaven komen hoge torens met appartementen, studio’s en lofts, maar ook kantoren, hotels, winkels en andere voorzieningen. Een van de projecten is Bay House. De hoogbouw is een verlengde van de ontwikkelingen die al op de Kop van Zuid en Katendrecht plaatsvinden. De Rotterdamse skyline blijft zo veranderen.

Drijvende projecten

De Rotterdamse Rijnhaven is de afgelopen jaren al voor verschillende drijvende projecten gebruikt. Je kent vast die grote drijvende bollen wel: Het Drijvend Paviljoen. Maar ook kunstproject Het Dobberend Bos, twintig bomen die drijven in oude boeien. En het test-stuk van The Recycled Park in de Rijnhaven. Drijvend bouwen is een mogelijk antwoord op de klimaatverandering. Als de zeespiegel stijgt, kunnen gebieden die onder water staan alsnog worden benut.

In het najaar van 2020 komt in de Rijnhaven het drijvende kantoor van GCA: een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank die het veranderende klimaat in de wereld onderzoekt. Het Floating Office komt ter hoogte van LantarenVenster in het water te liggen. Het gebouw is circulair en volledig energieneutraal.

Lees verder onder de foto’s >

Foto: Atchain - LR
Foto: Iris van den Broek - Rotterdam. Make It Happen
Foto: Iris van den Broek - Rotterdam. Make It Happen

Voor de laatste updates over de Rijnhaven kun je deze Facebookpagina volgen.

Lees ook:

stadsprojecten Rotterdam

Deze 8 plannen maken Rotterdam de komende jaren nóg toffer

De komende jaren investeert de gemeente Rotterdam 233 miljoen euro in verschillende stadsprojecten. ...
Hofbogenpark Rotterdam - De Urbanisten

Rotterdamse High Line: het dak van de Hofbogen wordt een groot park

Het dak van de Hofbogen als één stadspark van maar liefst twee kilometer lang. Met dit plan kun je d...
hofplein coolsingel

Prachtige videobeelden! Zo moet het Hofplein eruit gaan zien

We vertelden jullie onlangs al over de prachtige plannen van de gemeente Rotterdam om van onze stad ...

 

 

 

adv.