Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heijplaat: een rustig dorpje midden in de chaos van de haven

Door Luuk Barendrecht 23 februari 2020

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. In rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Rotterdamse wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze week gaan we naar Heijplaat.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Schiereiland Heijplaat

Heijplaat ligt ten zuiden van de Maas, midden tussen de havens, tussen Pernis en Charlois in.

Tuindorp Heijplaat

Posted by Heijplaat Online on Friday, 28 June 2013

Heijplaat is ontstaan als woonoord voor de scheepsbouwers. In 1902 vestigde de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op het toen nog onbebouwde Heijplaat. Hier vond de bouw en onderhoud van schepen plaats. Hier werden onder meer de schepen voor de Holland-Amerika Lijn gebouwd. Zelfs Rotterdams bekendste boot: het ss Rotterdam is hier in elkaar gezet en ter water gelaten.

Omdat dit stukje Rotterdam zo moeilijk bereikbaar was zijn er in 1914 huizen gebouwd voor de dokwerkers. Het waren bescheiden eengezinswoningen met een tuintje. Voor die tijd niet bijzonder, maar tegenwoordig zeldzaam in Rotterdam. Zodra je Heijplaat binnenkomt herken je het meteen. Een groot deel van de bevolking werkte bij RDM, daarom heerste er een hechte band tussen de bewoners. Begin jaren ’50 werd er zelfs een bejaardenhuis gebouwd voor gepensioneerde werknemers. Ook de kinderen van de dokwerkers blijven in dit stukje Rotterdam hangen.

Tegenwoordig is RDM geen scheepswerf meer, maar gebeurt hier van alles. Studenten leren hier de nieuwste dingen op het gebied van techniek en er worden grote evenementen georganiseerd.

Inwoners

Nederland, Heijplaat, 17-05-2010. Uitzicht vanuit woontoren De Heijse Blick en details gebouw op R'dam Heijplaat. Foto: Erno Wientjens

Posted by Heijplaat Online on Saturday, 8 September 2012

Het inwonersaantal van Heijplaat was op 1 januari 2019 1.465. Een deel hiervan is nog steeds verbonden met de havenarbeiders die als eerste in dit stukje Rotterdam kwamen wonen.

Leefbaar Heijplaat

Leefbaar Rotterdam is de grootste geworden in het enige stembureau van heel Heijplaat.

Onderzeebootloods

Foto: DonEvents

Mensen die zeggen dat er op Heijplaat nooit iets te doen is hebben het mooi mis. In de Onderzeebootloods gebeurt van alles. Je raadt het al, hier werden vroeger onderzeeërs gebouwd. Vandaag de dag worden hier heel veel feesten en evenementen georganiseerd. Toffler festival werd hier georganiseerd, er was laatst nog een sneakerfestival en het grootste chocoladekunstwerk ooit werd er onthuld.

Veerdienst Heijplaat

Foto: Rotterdam Branding

Als je naar Heijplaat wil voor een feestje in de Onderzeebootloods, een bezoekje aan RDM of omdat je er gewoon een keer heen wilt, pak dan de Waterbus! Je vaart zo het terrein van RDM op en onderweg kan je genieten van de prachtige skyline van Rotterdam.


Meer over Waterbus ontdekken?

Waterbus

Merwekade 56, Dordrecht

Lees ook:

Pernis: van boerendorp naar havendorp

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...

Een ‘vakantiepark’ midden in de stad, welkom in de Wielewaal

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...
Strevelsweg

Charlois spreken we uit als Sjaarloos! Maar waar komt die naam vandaan?

In de rubriek Rotterdamse Mysteries behandelen we iedere week een apart of opvallend gegeven uit de ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.