Felle kritiek op plannen Schiekadeblok: drie Rotterdammers reageren
Het gebied rondom het Schieblock krijgt een nieuwe bestemming. De populaire hotspot met onder andere Biergarten, Annabel, Perron en Poing…
Langere openingstijden, grotere terrassen, meer ‘verlaatjes’, een nachtburgemeester: het zijn enkele punten uit het horecaplan dat op woensdag 23 november door het Rotterdamse college werd gepresenteerd. Met de plannen wil de gemeente ondernemers ondersteunen en het uitgaansleven verbeteren.
“We zijn als stadsbestuur ongelofelijk trots op onze horeca,” staat in het voorwoord van het ‘Uitvoeringsplan horeca‘ door wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur). “Ruimte is wat ondernemers op dit moment ’t hardst nodig hebben.”
Het horecaplan is een dynamisch document dat ieder jaar opnieuw wordt beoordeeld en aangepast. Een deel van de beschreven maatregelen wordt begin 2023 ingevoerd, een ander deel wordt nog verder uitgewerkt en onderzocht.
Een aantal concrete punten uit het huidige document:
De Rotterdamse nachtcultuur is al jaren een gevoelig onderwerp. Denk aan de grote demonstratie in 2019 toen de geplande club Maatschappij Voor Volksgeluk in de Ferro Dome niet doorging. Recent kwam veel kritiek op de nieuwbouwplannen voor het Schiekadeblok, waarbij te weinig ruimte is voor de bestaande clubs. In het gepresenteerde horecaplan heet het een deel ‘Ruimte voor de nacht’, waarmee het college de levendigheid in de nacht wil stimuleren.
Hoe ze dat gaan aanpakken? Onder andere door een nachtburgemeester of onafhankelijke nachtcoördinator aan te stellen. Deze persoon fungeert als brug tussen de gemeente en de sector. Daarnaast komt er een team binnen de gemeente volledig voor het nachtleven. Zij gaan zich bezighouden met vergunningen, subsidies en ook het vinden van locaties voor nieuwe zaken. Voor gebieden zoals het Schiekadeblok en de Merwe Vierhavens wordt onderzocht hoe nachthoreca onderdeel kan worden van de herontwikkeling. Ook gaat de gemeente Rotterdammers vragen naar hun goede ideeën voor de nacht.
Vanuit de presentatie afgelopen woensdag wordt het plan behandeld in de Rotterdamse gemeenteraad en in de commissie Mobiliteit, Haven, Economie en Klimaat (op 18 januari 2023). Voor sommige maatregelen moet het APV (de gemeentelijke regels voor openbare orde en veiligheid) worden gewijzigd. Dit wordt op 2 februari 2023 in de gemeenteraad besproken.
Wil je zelf iets inbrengen rondom het Uitvoeringsplan horeca? Dan kun je je aanmelden voor de commissievergaderingen op 18 en 26 januari 2023. Het hele document met alle voorstellen kun je hier lezen.
In onze gids
Populaire rubrieken