Dit bizarre gebouw met dakterras komt op de Maasvlakte
Vijf opgestapelde verdiepingen met allemaal een eigen uitzicht en een dakterras: het nieuwe bezoekerscentrum op de Maasvlakte belooft een hotspot…
Laatst nog op de Schiedamsedijk geweest? Dan is het nieuwe glazen gebouw aan de Leuvehaven je vast opgevallen. Het paviljoen gaat deze week, vrijdag 16 juli, open voor bezoekers. Je vindt hier een informatiecentrum over de haven, werkplaatsen van het Maritiem Museum en twee horecazaken met terrassen aan de kade.
Die flinke vernieuwing was wel nodig: op deze grauwe kade stonden drie lelijke, oude paviljoens die het hele zicht op de oude haven blokkeerden. Het nieuwe gebouw is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects. Ze hebben de fundering van de losse panden gebruikt. Het Leuvepaviljoen is grotendeels transparant geworden, zodat je vanaf de Schiedamsedijk alsnog over de kranen en schepen uitkijkt. Het komende jaar wordt ook de straat zelf nog aangepakt, waarmee het een gezellig gebied moet worden.
In het havenbezoekerscentrum aan één kant van het nieuwe Leuvepaviljoen kun je terecht voor alle informatie over de grootste haven van Europa. Dus als je binnenkort zelf een tripje naar de Maasvlakte wilt doen, kun je hier allerlei inspiratie ophalen voor rondvaarten, fietstochten, de beste stranden of een bezoek aan Futureland. Het Port Pavilion opent op 31 juli.
Lees verder onder de foto >
Eén van de horecazaken die opent in het Leuvepaviljoen is Loeve. Een koffiebar waar je schepijs en verse wafels eet. De zaak is vernoemd naar de oude kreek die hier vroeger stroomde en het begin van de Rotterdamse haven was. Het ijs in de vitrine is van De IJssalon, dus dan weet je dat het wel goed zit.
Lees verder onder de foto >
De Leuvehaven is de museumhaven van het Maritiem Museum. Het staat vol met kranen, schepen en de historische vloot. In het Leuvepaviljoen vind je de hout- en metaalwerkplaatsen van het Maritiem Museum. Je kunt hier naar binnen lopen om te zien hoe lassers, timmermannen en smeders te werk gaan, met zowel oude maritieme ambachten als nieuwe technieken.
In onze gids
Populaire rubrieken