De ‘gele hesjes’ gaan dit weekend demonstreren in Rotterdam en dit moet je weten

Door Faayyaaz van Dijk 5 december 2018

De ‘gele hesjes’ zijn veel in het nieuws en aankomend weekend gaan ze ook demonstreren in Rotterdam. Wat gaat ze doen en waarom?

De gele hesjes beginnen zaterdag 8 december met demonstreren op de Erasmusbrug. De actievoerders verzamelen zich om 11.30 uur bij de brugHet plan is om bloemen uit te delen aan voorbijgangers en politiemedewerkers, terwijl het lied ‘Vijftien miljoen mensen‘ gezongen wordt. De initiatiefnemer is hoofdredacteur Jan Dijkgraaf van The Post Offline, de papieren krant van het online magazine The Post Online.

‘Gele hesjes’

De ‘gele hesjesdemonstratie’ van afgelopen weekend in Parijs is flink in het nieuws geweest. De demonstratie in Rotterdam moet een vreedzame demonstratie worden en is bedoeld om in opstand te komen tegen de hoge kosten van het levensonderhoud en tegen de verhoging van de brandstofaccijns. De demonstranten willen dat de overheid de verhoging terugdraait. Het is de bedoeling om meerdere zaterdagen te demonstreren en 8 december is dus de eerste van de reeks vreedzame demonstraties die er nog gaan komen.

Vreedzame demonstratie

Op de Facebookpagina van Gele Hesjes Tiel staat: ”Als de Gele Hesjes-beweging in Nederland een succes moet worden, is er geen behoefte aan demonstraties die het land verdelen, maar aan demonstraties die het land samenbrengen. Dat soort demonstraties zijn per definitie vreedzaam. Daar worden geen racistische of seksistische leuzen geschreeuwd. Daar worden geen mensen opgejaagd. Daar wordt niet geknokt. Daar wordt niets vernield. Daar gedragen alle aanwezigen zich voorbeeldig. Daarvan zullen mensen jaren later trots aan hun kinderen en kleinkinderen vertellen dat ze er bij waren. Dat ze aan de basis stonden van de Gele Hesjes-beweging in Nederland die duidelijk maakte dat politici er voor de bevolking zijn en niet andersom. Politici in steden en dorpen, in provincies, in het land én in Europa.”

euromast bezienswaardigheden rotterdam

The Big Five: Dingen die elke Rotterdammer gedaan moet hebben

Elk land en elke stad heeft een paar bezienswaardigheden die zulke toeristenmagneten zijn dat je er ...
watertaxi

Nét niet in onze ‘Big Five’ maar wel 10 x onmisbaar in Rotterdam

Wij houden van lijstjes en wij houden van Rotterdam. Laatst hadden we een lijstje gemaakt met de zog...

adv.