De bermen worden minder vaak gemaaid en dit is waarom

Door Wouter Vocke 13 februari 2019

‘Hmm, beetje overwoekerd hier,’ zou je komende tijd zomaar kunnen denken als je de stad uitrijdt. Maar dat is juist de bedoeling, horen we van de provincie en onze collega’s van indebuurt Hoeksche Waard. Er gaat namelijk anders en minder vaak gemaaid worden om van de berm een bloemrijke leefgebied voor insecten te maken.

Die insecten zijn hard nodig, want die kleine beestjes spelen een hoofdrol in de kringloop van het leven. Vanaf dit jaar worden alle provinciale wegbermen in de provincie Zuid-Holland ecologisch gemaaid. Zo krijgen gras en bloemen meer kans om te groeien en hun zaden te verspreiden.

Verkeersveiligheid

Uiteraard is de verkeersveiligheid van groot belang. De stroken direct langs wegen, kruisingen en zichthoeken worden vaker gemaaid. De bermen worden trouwens ook regelmatig gecontroleerd op ongewenste soorten. Distels, Jacobskruiskruid, reuzenberenklauw, groot hoefblad en Japanse duizendknoop moeten hoe fleurig ze soms ook zijn, het veld ruimen. Ze woekeren teveel of zijn giftig voor andere plant- en diersoorten. Spot je komende tijd ergens zo’n ongewenste soort, dan kun je dat aan de provincie doorgeven.

Lees ook:

Westersingel

Goed nieuws: de mooiste boom van Rotterdam kan nog jáááren mee

De Breitenbachplataan, één van de monumentale en markantste bomen in hartje Rotterdam, wordt de kome...
Huis te koop: Nansenplaats 117 Rotterdam, Foto 2 | Foto: Funda

Tussen de flats en het groen: alles wat je moet weten over Ommoord

Rotterdam is werelds om in te wonen. Met woningen in de wolken, aan het water of naast een weiland. ...

adv.