Blauwalg in de Kralingse Plas: dit doet Gemeente Rotterdam er tegen

Het is helaas een bekend fenomeen: blauwalg in de Kralingse Plas. Als het warm weer is en je wilt afkoelen met een frisse duik, wordt zwemmen vaak afgeraden. Gemeente Rotterdam is al een tijd hard bezig om de bacterie tegen te gaan. Welke maatregelen ze nemen en wat het effect daarvan is? Dat lees je hier.

Status 1 augustus 2022: De afgelopen tijd gold er een ‘waarschuwing zwemmersjeuk’ bij de Kralingse Plas. Dit kwam niet door blauwalg. Het negatief zwemadvies is ingetrokken en jij kunt dus weer veilig zwemmen.

Wat is blauwalg?

Blauwalg is een bacterie die overal in natuurlijk water leeft. Als er te veel blauwalg in een plas of meer is, kan dat overlast geven. Mensen en dieren kunnen er ziek van worden. Zo kun je huidirritatie, diarree en maagkrampen krijgen.

Anne Mollema is projectmanager rondom blauwalg in de Kralingse Plas voor Gemeente Rotterdam. Hij zet zich in om de bacterie in de plas tegen te gaan “Het bos is een unieke plek. Het staat in de top 3 van meest bezochte plekken van Nederland, net zoals de Efteling. Er komen zo’n 3,5 tot 5 miljoen bezoekers per jaar. Het is dus belangrijk dat het water gezond is.”

ANP-324020244
Negatief zwemadvies vanwege blauwalg. – Foto: ANP

Welke maatregelen neemt Gemeente Rotterdam?

Blauwalg groeit door warmte, licht en fosfaat. Die eerste twee bronnen zijn er in het voorjaar en de zomer meer, vandaar dat de bacterie dan flink uitbreid. Fosfaat is de belangrijkste voedingsbron voor blauwalg en dat zit in het water en in de bodem van de plas. Anne vertelt hoe ze dit willen verminderen:

“We moeten ervoor zorgen dat er geen voedselrijk water, dus met fosfaat, meer in de Kralingse Plas terecht komt. Hiervoor hebben we wel dertig maatregelen genomen. Zo verkleinen we de ganzenpopulatie en maken we de steiger continu schoon van poep. Ook hebben we de sluis omgebouwd, zodat er geen voedselrijk water van de Rotte in de plas komt. Daarnaast is de drainage vanuit het park rondom afgetapt. Na een festival kwam er altijd veel afval in de plas terecht, dat is nu niet meer het geval.”

Phoslock

Een grote en belangrijke ingreep die Gemeente Rotterdam heeft gedaan, is het toedienen van Phoslock. Anne legt uit wat dit is en wat het doet: “Phoslock is een klei met lanthaan (metaal) waar fosfaat zich aan bindt. Het heeft tevens de eigenschap dat het fosfaat niet meer loslaat. Hierdoor kan de blauwalg dus niet meer groeien.”

In november 2021 heeft de gemeente duizend ton Phoslock in het water van de Kralingse Plas gestrooid. Over de hele bodem ligt nu een laagje van 2 tot 3 millimeter. Anne: “Het is geen wondermiddel, maar uit veel onderzoek is gebleken dat het wel effectief is. Ze hebben het nu in zo’n driehonderd plassen ter wereld met succes gebruikt. We hebben regelmatig contact met deskundigen uit Nederland, Australië, Duitsland en Brazilië om de laatste ontwikkelingen te bespreken.”

Werkt dit tot nu toe?

Of er sinds november geen blauwalg meer is gespot in de Kralingse Plas? Helaas niet! “In het voorjaar was het water erg helder, zoals verwacht. Er waren nog sporen van blauwalguitbraken van vorig jaar en die gingen zich ontwikkelen. De bacterie groeit namelijk ook door licht en warmte en dat was er veel.”

Gelukkig was deze uitbraak niet meteen een probleem voor het zwemwater. “De bacteriën waren aanwezig, maar ze waren licht qua kleur, bijna wit en niet levenslustig. Doordat er weinig eten in het water aanwezig was, kon de blauwalg niet verder groeien. Dit is dus een positieve ontwikkeling.”

Wanneer is blauwalg weg uit de Kralingse Plas?

Bij veel Rotterdammers heerst een irritatie over de blauwalg en het negatieve zwemadvies. Als de gemeente zoveel maatregelen neemt, waarom lijkt het effect dan zo lang te duren? “De Kralingse Plas is uit evenwicht en de natuur heeft tijd nodig om te herstellen”, legt Anne uit. “Dit is precies hetzelfde met de bomen die zijn gesneuveld tijdens de grote stormen afgelopen winter. Die zijn ook niet zo maar weer geplant en gegroeid tot enorme joekels.”

In 2027 moet de Kralingse Plas voldoen aan de ‘kader richtlijn water’. Dat is een norm voor schoon en gezond water. Anne is optistisch. Zijn ideaalbeeld voor de plas? “Een heldere en gezonde plas met een diversiteit aan vissen en planten. Een Kralingse Plas waarin het fijn is om te zwemmen en waar mensen lekker kunnen zeilen. Ik zie het positief tegemoet.”

En tot die tijd: “Volg de adviezen over het zwemwater op. En spoel je na het zwemmen altijd even af onder de buitendouches die op het strandje staan.”

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Gratis menstruatieproducten in Rotterdam: hier vind je uitgiftepunten”

Gratis menstruatieproducten in Rotterdam: hier vind je uitgiftepunten

Ga naar “Een derde stadsbrug tussen Noord en Zuid: Gemeente Rotterdam wil het”

Een derde stadsbrug tussen Noord en Zuid: Gemeente Rotterdam wil het

Ga naar “Wow! Zo gaat de Maashaven eruit zien (VIDEO)”

Wow! Zo gaat de Maashaven eruit zien (VIDEO)

maashaven artist impression2

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jaar lang gratis met het ov”

Jaar lang gratis met het ov

 • Geldig t/m 31 december 2022
RET
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Helpdesk Medewerker”

Helpdesk Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel”

Taxichauffeur leerlingenvervoer Rotterdam en Capelle aan den IJssel

 • Trevvel
 • Parttime
Ga naar “WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800”

WTB Project Engineer Energie Installaties | Energietechniek | 3.300 – 4.800

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Werken als barista bij de Gemeente Rotterdam!”

Werken als barista bij de Gemeente Rotterdam!

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Logistiek Administratief Medewerker gezocht!”

Logistiek Administratief Medewerker gezocht!

 • AXS Logistiek Rotterdam
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Rotterdam”

Kerstmarkt in Rotterdam

 • Van 17 nov t/m 23 dec
kerstmarkt rotterdamkerstmarkt rotterdam
Ga naar “Films bij Rotterdamse Munt”

Films bij Rotterdamse Munt

 • Rotterdamse Munt
 • Van 9 sep t/m 14 okt
rotterdamse muntrotterdamse munt
Ga naar “Halloween in Rotterdam”

Halloween in Rotterdam

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween rotterdam