Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Beetje mal, maar dit is waarom Mallegat en Mallegatpark zo heten

Door Mark Vrolijk 27 mei 2020

Het zou zomaar een naam van een stad in carnavalstijd kunnen zijn: Mallegat. Voor zover we kunnen nagaan is dat niet het geval. Het Mallegat en het Mallegatpark vind je gewoon op Rotterdam-Zuid. Niet alleen met carnaval, maar heel het jaar door. Waar die namen vandaan komen? Wij zochten het voor je uit.

Het Mallegatpark ligt vlakbij treinstation Rotterdam-Zuid. De naam is nog vrij jong: pas op 25 oktober 1991 werd deze officieel vastgesteld.

Inham

Volgens het Stadsarchief Rotterdam was het Mallegat oorspronkelijk een inham aan de Nieuwe Maas, die vroeger een open verbinding vormde naar de Spoorweghaven. Een soort shortcut.

Toen in 1920 deze open verbinding grotendeels werd dichtgemaakt, bleven de twee uiteindes over. Aan de westelijke kant was dit het Zwanegat (wat later tot de huidige Spoorweghaven werd omgetoverd). Aan de oostkant bleef slechts een klein gedeelte over: het Mallegat.

Ongunstig

De naam komt waarschijnlijk voort uit de zeemanstaal. Daarin had het woord ‘mal’ de betekenis van ongunstig of twijfelachtig. Een verraderlijke, onvoorspelbare stroming in zee werd bijvoorbeeld een malle zee genoemd. De stroming in dit gebied stond als verraderlijk bekend en dus is dit naar alle waarschijnlijkheid de verklaring van de naam Mallegat.

Lees ook:

Schietbaanlaan Rotterdam

Nooit geweten: dit is hoe de Schietbaanlaan aan z’n naam komt

De Schietbaanlaan ligt in het verlengde van de Schietbaanbrug, die over de Heemraadssingel loopt. Ma...
Afrikaanderplein Rotterdam, 1930 (Stadsarchief Rotterdam)

Straatnaam verklaard: dit is waarom het Afrikaanderplein zo heet

Het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid is één van de bekendste plekken van de stad. Bijvoorbeeld van...
Tram Hofplein

Dit is het verhaal achter de naam Hofplein

Hofplein: misschien wel het belangrijkste knooppunt in de stad en herkenbaar voor iedereen. Trams en...

adv.